Extrém veterán

Nemrégiben írtunk a Mazda RX típusainak történelméről, ahol az Európában népszerű RX-7 és RX-8 mellett számos más bolygódugattyús Mazdáról is megemlékeztünk. Ezek közül az egyik az RX-2, amelynek most egy különleges példányát mutatjuk meg.

Talán minden márkának megvannak a maga kedvencei a tuningolók körében, amelyek a többinél gyakrabban esnek komoly utólagos átalakítás „áldozatául”. A Mazda esetében elsősorban a Wankel-motoros típusok ilyenek, ami Európában automatikusan az RX-8 és az RX-7 különböző nemzedékeit jelenti. A világ más tájain viszont ezeknél is többet.

Elöl a plusz hűtő is mutatja, hogy nem csupán látványában újult meg ez a Mazda RX-2
Elöl a plusz hűtő is mutatja, hogy nem csupán látványában újult meg ez a Mazda RX-2

A Mazda RX-2 például valószínűleg azért népszerű főleg Ausztráliában és Új-Zélandon, mert ez utóbbi helyi üzemeiben valaha gyártották is ezt a típust. Persze az RX-2 még ma is fellelhető példányai bizony már igencsak veteránkorúak, és a régi autókat szerető és tisztelő rajongók számára nem csupán a Mazdák esetében tűnik „szentségtörésnek” a ritka, öreg járművek nem eredeti állapotúként megvalósított felújítása. Sokan mégis hódolnak a különböző korok keresztezésének, a stílus és a műszaki tartalom tekintetében egyaránt. Így születnek például olyan autók, mint ez a Mazda RX-2 is.

A lemezek alatt is mindenhol letisztult egyszerűségre törekedtek az alkotók
A lemezek alatt is mindenhol letisztult egyszerűségre törekedtek az alkotók

Azonban nem csak az optikai tuning jelenthet megoldást egy régiség hírnevének tovább éltetéséhez. Hiszen például versenyeken is fel-feltűnnek a látszólag régi, a lemezeik alatt viszont nagyon is modern és erős aszfaltszaggatók. Az alábbi videóban szintén egy Mazda RX-2 mutatja meg, hogy egy kis plusz „törődéssel”, mire képes a bolygódugattyús technika: