Fekete rúzs

Bár április elsejétől kapható, ám nagyon is komoly ajánlat a Mazdától a Sport Black kivitel. Az új MX-5 Sport Recaro és a Mazda2 Sport Black után ezúttal a Mazda3 vált e különleges sorozat szereplőjévé. Igaz, csak Nagy-Britanniában.

Mondhatjuk, hogy a szokásos eszközökkel vált ezúttal is egyedivé a kompakt Mazda, hiszen a Mazda3 Sport Black is úgy alakult át, ahogy azt a Mazda2 és az MX-5 roadster esetében láthattuk 2015-ben. Neve ellenére, a kizárólag ötajtósként elérhető Sport Black változat feketében nem kapható. Csupán a Soul Red és a Snowflake White fantázianevű vörös és fehér árnyalatok szerepelnek a választható színek palettáján. A különleges kivitel elnevezését nyilván a kiegészítők színvilága adta, hiszen azok valóban feketén pompáznak, az autó fényezésétől függetlenül. Feketék a visszapillantó tükrök borításai, a kiegészítő légterelők az első és a hátsó lökhárítókon, valamint a küszöbökön, csakúgy, mint a csomagtérfedél tetején. Bár szintén sötétek, de nem feketék, hanem sötétszürkék a 18 colos könnyűfém keréktárcsák.

Az utastérben alapáron piros cérnával varrt, bőrrel és hasított bőrrel bevont ülések várják a szerencsés brit vásárlót, aki szert tesz egy ilyen különleges Mazda3-ra. A közel 21 ezer fontba – tehát bő nyolcmillió forintba – kerülő Sport Black kivitelben egyébként szintén alapáron foghatók a digitális rádióadások. Továbbá az automatikusan elsötétedő visszapillantó tükrökért, a bőrbevonatú kormánykerékért és váltógombért, a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerért, no meg a városi vészfékasszisztensért sem kérnek felárat.
A Mazda3 Sport Black motorterébe kizárólag kétliteres, 120 lóerős, 210 newtonméter forgatónyomatékú SKYACTIV benzines egység választható. A hatfokozatú manuális sebességváltó ügyes használatával ez a motor 8,9 másodperces százas sprintre és 195 kilométer/órás végsebességre elég a Mazda3-ban. Ugyanakkor akár 5,1 liter benzinnel is megelégszik száz kilométerenként, és mint láthattuk, ez nem csak elméleti fogyasztási érték.
Persze az egyedi szériákról Magyarországon sem kell lemondani. Elég csak a Takumi felszereltségi szintre, a vagy a különleges kiegészítőkre gondolni!