Telefonról irányítható bukólámpa

Noha a közmegegyezés úgy tartja, a külcsínnél a belbecs sokkal fontosabb, az autók világában ez a mondás nem feltétlenül állja meg a helyét.

Annyira nem meglepő dolog ez, hiszen egy gépkocsira rápillantva, legtöbbször nem tudjuk megállapítani, milyen motor dohog benne, esetleg miféle modernkori technológiai csodák lapulnak a burkolatok alatt. Viszont ránézve egy autóra rögtön meg tudjuk állapítani, hogy tetszik-e vagy sem.A tervezők számára ez nem újdonság, és ha végigtekintünk a futószalagokról eddig legördült autók során, megállapíthatjuk, hogy bár sok esetben egyszerűen a dizájnért felelős embernek sikerült nagyon eltalálnia a formát, nem ritka az sem, hogy valamilyen kiegészítő az, ami miatt mindenki felkapja a fejét az utcán. Ilyenkor általában a felületes szemlélő is rögtön látja, hogy a szembejövő autó valami más, valami több.
Az autózás hőskorának egyik leglátványosabb extrája volt a bukólámpa, ami nem egy már kultikussá vált járgánynak adott vonzó „alaphangot”.

Adott tehát a bukólámpa, és adott egy autó, ami bár önmagában is kultikus és szemet gyönyörködtető, tulajdonosai gyakorta szeretnek módosítgatni. Igen a Miataról/MX-5-ről van szó, amelynek első generációja szintén bukólámpás kivitelben készült. Egy svédországi fiatalember nemrég a bevált recepthez hozzákeverte a modern informatikát is.
Az eredmény egy olyan Mazda MX-5, aminek bukólámpáját okostelefonról lehet irányítani. Ehhez csak egy Wifi modulra volt szükség és természetesen némi programozási tudásra. Ráadásul a Miata bukólámpáját nemcsak felnyitni és lecsukni lehet, de van köztes állapot is amikor a lámpák csak félig emelkednek ki a karosszéria síkjából. Ez a hunyorító funkció jól jöhet például egy titkos bevetésen, igaz a kémek valószínűleg nem egy ilyen eleve feltűnő Mazda MX-5-tel indulnak megfigyelőútra.