Touge California 2017

Harmadik alkalommal rendezték már meg 2017 nyarán a Touge California Rally néven ismert túrát. Itt a veterán japán autóké a főszerep, a Mazda pedig szponzorként is megjelent az eseményen.

Évről-évre egyre több japán veterán jármű gyűlik össze a Touge California túrán, amelynek legutóbbi, 2017-es rendezvényén a Mazda házigazdaként is részt vett. Ennek keretében a Mazda nemcsak betekintést engedett legféltettebb kincsei közé, hanem néhánnyal ki is gördült, hogy teljesítse a túrát. Az útvonal San Diego és Irvine között korántsem a legrövidebb, sokkal inkább a legszebb útvonalon haladt, hegyvidéki utakon, ahová ezeket az autókat tervezték. Hiszen többek között Japán hegyekkel-völgyekkel gazdagon tagolt vidékének is köszönhető, hogy a Mazda már régóta a vezetési élményt helyezi előtérbe autói tervezésekor.

A Mazda Rotary Pickup az egyetlen Wankel-motoros pickup modell
Az Eunos Cosmo minden idők legdrágább Mazda típusa

A Mazda gyűjteményéből egy 1978-as Rotary Pickup, egy 1988-as RX-7 Turbo II 10th Anniversary Edition, egy 1995-ös RX-7 Twin-Turbo és egy 1992-es Eunos Cosmo is megtette a bő 320 kilométeres utat, gyakran 40 Celsius fok feletti hőségben. Apropóként ráadásul éppen 2017-ben ünnepelte a márka a Mazda Wankel-motor megjelenésének 50 éves évfordulóját. Így sokan mások is bolygódugattyús autókkal érkeztek a rajthoz és teljesítették a távot. Az 1970-es és ’80-as évek RX-2, RX-3 és RX-7 modelljei mellett egy 1967-es Cosmo Sport 110S is csatlakozott a csapathoz. A „célnál”, vagyis a Mazda Észak-Amerikai Kutatási-fejlesztési főhadiszállásán pedig a több mint 70 példányt számláló veterán flottát is megcsodálták a jelenlévők. Ezek között tanulmány- és versenyautók egyaránt feltűntek, amelyek méltóképpen dicsőítik a Mazda hírnevét. A hangulatról pedig mindennél többet árulnak el az alábbi képek.