Sportos hétvégéhez sportos autó

Arról már írtunk itt, a Mazdablogon, hogy egy tengerparti nyaraláshoz mennyire ideális lehet egy Mazda MX-5. Barátunk most az osztrák Alpokba ment kletterezni és raftingozni az NB-jével. Kitűnő választásnak bizonyult a jármű éppúgy, mint a helyszín.

Augusztus közepén Barátunk Ausztriában töltött egy extrémsportos hosszúhétvégét egy nagyobb társasággal. Mivel nem kellett több társát és sok csomagot magával vinnie, a Mazdablogon új kora óta nyomon követett Mazda3-asa máris kiesett az utazáshoz szóba jöhető járművek közül. Mehetett volna motorkerékpárral is, ám a nyári kánikulában tetőtől talpig zárt ruhába öltözni, befülledni a bukósisak alá és csizmában kirándulgatni út közben nem éppen kellemes, sőt, a zárt sisak valamennyire a természettől is elszigeteli az embert. Rossz idő esetén pedig esőruhával kell bajlódni. Mi más lehetne jobb, mint egy roadster, amelyben az ember lenge öltözetben élvezheti az egész napot, közvetlenül simogatják bőrét a napsugarak, akadálytalanul szívhatja magába a friss hegyi levegő illatait, míg ha elered az eső, csak hátra kell nyúlni, és egy mozdulattal felhúzni a tetőt. A hegyi utakon pedig a vezetési élménnyel sem fukarkodik egy ilyen sportos gépkocsi. Így Barátunk a piros Mazda MX-5 NB-jével indult útnak pénteken.

Hány SUV-tulajdonos mondhatja el magáról, hogy átkelt már akár egyetlen hegyi patakon is autójával? Barátunk a Mazda roadsterével már ezt is kipipálhatja

Már Magyarországon megadta a túra alaphangulatát az, amikor a Balaton és Zalaegerszeg között egy gyönyörű környezetben fekvő tó vizét levezető kis patakon kelt át a roadsterrel. Barátunk itt még a nyári kánikulát élvezhette a nyitott tetejű kisautóban, ám pár órával később az osztrák Alpokban húsz Celsius-fokkal hűvösebb idő és némi eső fogadta. Annyi baj legyen, gyorsan félreállt az út szélén, egy laza mozdulattal felcsukta a tetőt, és már folytatta is útját Präbichl felé, ahol az egykori vasútállomás épületéből kialakított apartmanház várta a tengerszint felett körülbelül 1200 méterrel.

Ezeken a vágányokon szállították le régen a vasércet a tehervonatok a közeli eisenerzi vasércbányából

Szombaton már a hegyekben is a napsütésnek jutott a főszerep, így Barátunk maximálisan kiélvezhette az MX-5 nyújtotta lehetőségeket a kanyargós, kisforgalmú, jó minőségű alpesi utakon. Sikerült is kiválóan megágyaznia a kletterezéssel járó adrenalinlöketnek. Ez a sport ugyanis azt jelenti, hogy egy meredek, olykor függőleges, és akár száz méter magas sziklafalon másznak fel a kőbe erősített mászóvasakon karabineres kötélbiztosítás mellett.

Kilátás a Hochkar sziklafaláról kletterezés közben

Vasárnap következett a raftingozás, azaz vadvízi evezés a Salzán, nem kisebb adrenalinszinttel. Majd Barátunk délután útnak indult hazafelé. Az Alpokból levezető hegyi utak a sportos hétvégének is nagyszerű levezetést adtak a Mazda MX-5 volánja mögött. Az autópályán pedig Barátunk már elkezdhette kipihenni a mozgalmas, minden ízében dinamikus hétvége fáradalmait, miközben a Miata könnyedén tartotta a forgalom ritmusát a legnagyobb megengedett sebesség környékén.

Ilyen panorámát egy kabrióból lehet a legjobban élvezni, leginkább egy MX-5-ösből!
Egy kis pihenő egy hangulatos út menti étteremnél