Fenntarthatóság és elismerések

Ilyentájt gyakori a számvetés, ki, mit és hogyan teljesített. A Mazda szakembereinek 2018-ban sem volt szégyenkeznivalójuk, hiszen sok szép újdonsággal ajándékoztak meg bennünket, Mazda-rajongókat. No és persze az elismerések sem maradtak el. Lássuk!

Márkaértéke emelésére 2013 óta kiemelt figyelmet fordít a Mazda. A márka legfrissebb Éves Beszámolója és Fenntarthatósági Beszámolója is bemutatja, miképpen gazdagítja az emberek életét a Mazda, miközben erős érzelmi kötődést épít ki ügyfélkörével, előtérbe helyezve a vállalat alapértékeit, szervezeti jellegzetességeit és munkatársait. Az Éves Beszámoló a cég eredményeit taglaló és a vállalatirányítást bemutató fejezetein túl a „Fenntartható Zoom-Zoom 2030” technológiai fejlesztéseire is kitér. Ez utóbbi koncepció természetesen a Fenntarthatósági Beszámolóban is komoly szerepet kap, csakúgy, mint a vállalati és társadalmi felelősségvállalás (CSR). Továbbá a vevői elégedettség, a minőség, a biztonság, a környezet és az emberek tisztelete is a Mazda fenntarthatóságot célzó törekvései közé tartozik.

Valójában a Fenntarthatósági Beszámolónál is többet árul el a Mazda e téren végzett törekvéseiről, hogy a vállalat immár második éve szerepel a Dow Jones Fenntarthatósági Listán (DJSI). Ezt 1999-ben hozták létre, a fent említett területek figyelembevételével évente rangsorolva a vállalatokat. A világ vezető vállalatai közül körülbelül 2500 szerepel a 2018-as DJSI listán, és azok között csupán 34 japán cég található – egyikük a Mazda. Ráadásul a lista tagjai közül a RobecoSAM Fenntarthatósági Díj Ezüst Fokozatát is kiérdemelte a Mazda 2018-ban, külön kiemelve a márka teljesítményét. Mindez megerősíti a Mazda törekvését a fenntartható fejlődés jegyében, összhangban a márka rajongóival és bolygónkkal egyaránt.

Mindeközben a Mazda megkezdte a Toyotával közös gyára építését az Egyesült Államokban. A két japán vállalatnak e projekt kapcsán is alkalma nyílt megmutatni elhivatottságát a környezetvédelem mellett. Ennek jegyében összesen hatmillió dollárt fektetnek a gyár helyszínén, illetve környékén honos ritka halfaj megóvására. Ebből az összegből kétmillió dollár jut az élőhely fenntartására, míg négymillió dollár egy olyan jótékonysági alapot képez, amelyet a faj kipusztulásának további visszaszorítására, mesterséges szaporítására, és genetikai vizsgálatára ajánlott fel a Toyota és a Mazda.

Szerintünk jogosan gondolhatnánk, hogy a fentiek is közrejátszottak a U.S. News & World Report választásában, miszerint 2019 Legjobb Autómárkája a Mazda. Ezt a címet ráadásul immár egymás után a negyedik éve nyeri el kedvenc márkánk. Ám aligha a Mazda fenntarthatósági törekvései miatt, azok legfeljebb közvetve befolyásolják eme elismerés kiérdemlését. A U.S. News & World Report ugyanis többnyire más kritériumok szerint, de kétségtelenül alaposan kidolgozott feltételrendszer alapján választja ki minden évben a legjobban teljesítő márkát. A pontozásos struktúra alapját a U.S. News Best Cars minősítések adják. Ebbe az autótesztek eredményei, a töréstesztek minősítései és a megbízhatósági felmérések tapasztalatai számítanak bele. A Mazda tehát mindezek figyelembevételével bizonyul immár negyedik éve folyamatosan a legjobb autómárkának a U.S. News & World Report szerint az Egyesült Államokban.

Szintén az Egyesült Államok piacára vonatkozóan készült az a felmérés, amely szerint a Mazda típusai javíthatók a legolcsóbban. Bár a CarMD vizsgálata az USA kínálatát térképezte fel, a megállapítás minden bizonnyal a világ többi részén is megközelítően igaz lehet. Az egyértelműség és összehasonlíthatóság érdekében az egy év alatt a márkakereskedésekbe érkezett járművek javítási költségeit figyelembe véve készült a felmérés, ám csak a már nem garanciális autókra vonatkozóan. A Mazda kínálatában a legolcsóbbnak az MX-5 NC bizonyult, holott az MX-5 korábban nem is szerepelt a felmérésben a túl kevés esetszám miatt. Minden bizonnyal ugyanezért szerepel csupán tíz márka száz típusa a felmérésben, amelyeket 1996 után gyártottak.

Végül, de nem utolsósorban a Mazda a biztonság terén is újra kiválónak bizonyult. Egészen pontosan az új, 2019-es modellévre készülő Mazda SUV típusok kerültek ismét az IIHS szigorú tesztelőinek karmai közé. A végeredmény ezúttal sem meglepő, hiszen már korábban is kimagasló minősítést kaptak a „céikszek”. Ez konkrétan a Top Safety Pick+ eredményt jelenti a CX-5 esetében, ahol még az a bizonyos utolsó + is jelentőséggel bír. Éppen ez a különbség a Mazda szintén vizsgált másik két SUV típusa és a CX-5 között, hiszen a CX-3 és a CX-9 az ugyancsak kiemelkedően jó Top Safety Pick minősítést kapták.
Ezek után mi csupán azt kívánjuk, hogy legalább ilyen jól induljon minden év a Mazda és rajongói számára.