Járnál vele?

Itthon is terjednek az autómegosztó szolgáltatások, és hazánktól csak kicsit távolabb már Mazda típusba is ülhet, aki igénybe veszi ezt a viszonylag újfajta szolgáltatást. Miért jó, ha saját autó helyett másokkal együtt használunk Mazdát? Közös gondolkodásra invitálunk.

Független szolgáltatók után immár egy márkaspecifikus vállalkozás is autómegosztó szolgáltatást indított Budapesten, és ez több kérdést is felvetett bennünk. Egyrészt miért ne tűnhetnének fel Mazda típusok az autómegosztók járműparkjaiban? Másrészt miért jó egyáltalán az autómegosztó rendszer? Ez utóbbi kérdésre nyilván nehéz logikus választ adnia annak, aki számára az autó nem csupán közlekedési eszköz. Hiszen a járművüket dédelgetett kedvencként tartók körében szinte értelmezhetetlen, hogy nem saját autóval járnak, hanem csak „igénybe vesznek egyet”, mintha buszra szállnának. A többieknek viszont valóban jó alternatíva lehet (majd) egy Mazda autómegosztó rendszer.

A felhasználók véleménye alapján Németországban már díjat is nyert a Mazda Carsharing

Németországban már működik Mazda autómegosztó rendszer, ahol csakis kedvenc márkánk kínálatából szemezgethetnek a szabad mobilitásra vágyók. Ez a szolgáltatás nemrégiben Connected Car Award díjat is nyert. Az egész országot behálózó átvételi pontokon – például benzinkutak, élelmiszer-áruházak parkolóiban – ülhetünk bele a mobil alkalmazáson keresztül lefoglalt Mazda típusba. A palettán a teljes európai kínálat szerepel a Mazda2-től a Mazda6-ig, a CX-3 és CX-5 modelleket is beleértve. MX-5 szintén bérelhető, akár 15 percre, akár öt napra is. A fizetendő díj az autóhasználattal járó minden járulékos költséget tartalmaz, az üzemanyagköltséget is beleértve. Megéri? Annak a városlakónak mindenképpen, aki csak ritkán használ autót.

Német áruházlánc parkolója. Műanyagzacskó helyett ott bérelt Mazdába is pakolhatunk a bevásárlókocsiból

Egy új autó finanszírozását, árát és fenntartási költségeit tekintve bizony nem véletlenül szokták mondani, hogy egy ember életében – otthona után – a második legnagyobb beruházás a saját autó vásárlása. Manapság azonban egyre többen igyekeznek kihagyni életükből ezt a beruházást, sőt még a jogosítványszerzés száma sem növekszik arányosan a népességével. Ha a városlakók kitekintenek ablakukon és a gyakran dugóban ácsorgó kocsisort látják, akkor – pusztán logikai alapon – teljesen érthető is, ha nem kívánnak beállni a sorba. Aki a hétköznapjait jó alternatívaként meg tudja oldani autó nélkül, annak valóban felesleges lehet saját négykerekűt fenntartani. A jogosítvány viszont szerintünk mindenképpen szükséges.

A márka teljes típuspalettája megtalálható a Mazda Carsharing választékában

Autóra persze még a fenti városlakóknak is szükségük lehet olykor, és erre az esetre tökéletes megoldást nyújthatnak az autómegosztó szolgáltatások. Például a hétvégi nagybevásárlás gyakran végződhet akkora pakkokban, amelyek kényelmesen már semmiképpen nem szállíthatók kétkerekűn vagy tömegközlekedési eszközön. Egy-egy hosszabb kiruccanás, vagy esetleg a szintén sok csomaggal járó nyaralás is igényelhet autót. Ám csupán ezekért az alkalmakért aligha érdemes egész évben autót fenntartani, pláne akkor, ha immár létezik jobb megoldás. Ráadásul, ahol még Mazda MX-5 is elvihető egy körre, ott nemcsak praktikus okokból, hanem szórakozási céllal is örömmel pattan autóba az ember.

Az MX-5 ajtaja (is) mindenki előtt nyitva áll

Németországban tehát már lehetséges az alkalmankénti Mazda-használat a Mazda carsharing jóvoltából. Amennyiben megéri, nyilván tovább bővül a szolgáltatási terület. Annál is inkább, mert a Mazda idei pénzügyi beszámolójában ugyancsak szerepel az autómegosztó rendszerek jövőbeli finanszírozása. Márpedig, ahogy a német élelmiszeráruház-lánc tagjai jelen vannak Magyarországon, úgy akár a Mazda autómegosztó is eljuthat hazánkba a jövőben. Ki ne örülne egy ilyen lehetőségnek? Mi nagyon várjuk. Igaz, hogy például az élvezetes és stílusos Mazda MX-5 bérlésére addig sem kell várnunk, hiszen ez már most is lehetséges hazánkban. Partnerünk, a Mazda Mirai szalonjaiban ugyanis nemcsak megvásárolható, hanem bérelhető is a Mazda roadstere.