Úttalan utakon

02

Sokan kérdőjelezik meg a (legtöbbször) városi terepjáróként, vagy szabadidő-autóként definiált SUV-k képességeit, ha rendezetlen terepen való közlekedésről esik szó. A Mazda CX-5 már bizonyított a praktikum, a kényelem, és a – SkyActiv technológiának köszönhetően – a hatékonyság tekintetében is, ezért a márka ausztrál csapata a természet lágy ölén tette próbára a kompakt crossovert.

Tesztjükhöz egy teljesen gyári, bármiféle off-road átalakítás nélküli autót választottak. A 2,5 literes SkyActiv-G motorral szerelt CX-5-öt kivitték egy szűkös, eső áztatta erdei ösvényre, hogy a mindennapokban fellelhető legzordabb körülmények között tehessék próbára menettulajdonságait. Az első kihívást egy mély nyomvályús, meredek emelkedőkkel tűzdelt szakasz jelentette, amely kíméletlenül igénybe vette a futómű minden porcikáját. Miután az aktív nyomatékelosztással rendelkező összkerékhajtás legyőzte a természet kihívásait, megkezdődhetett az igazi sárdagasztás.

A CX-5 az országútról letérve is derekasan helytáll
A CX-5 az országútról letérve is derekasan helytáll

Hogy a tesztet sikeresen teljesítse, küszöbig érő sártengeren kellett átverekednie magát a Mazdának. Láthatóan nem okozott gondot neki a rengeteg víz legyőzése sem, és a kíméletlen nyúzás befejeztével sofőrje mosolyogva nyugtázhatta: a CX-5 gond nélkül vette a kemény terep által felállított akadályokat.

Kiállta a próbát, irány az autómosó!
Kiállta a próbát, irány az autómosó!

A Mazda „városi terepjárója” tehát nem ijed meg egy kis kalandozástól, és nyugodt szívvel vághatunk neki akár a telek melletti felázott földút átszelésének is. A könnyű karosszéria és a hatékony erőátvitel precíz kormányzással párosulva biztosítják a tökéletes uralmat a jármű felett, még akkor is, ha két csúszós keréknyom között lavírozunk úttalan utakon.

One thought on “Úttalan utakon

Comments are closed.