Megfeszülve

010

A végsőkig feszíti a húrt a Mazda az MX-5 legfrissebb generációjának bemutatása előtt. A típus 25. évfordulója alkalmából ugyanis továbbra sem a következő nemzedékkel rukkoltak ki a japánok Goodwoodban, hanem egy limitált sorozattal.

Június 26. és 29. között rendezték Goodwoodban az idei Festival of Speed „autós majálist”, ahol a negyedszázados Mazda MX-5 jubileumi sorozatát is bemutatták. A helyszín azért e brit rendezvény, mert az MX-5 25th Anniversary Edition 750 példányát az Egyesült Királyságban dobják piacra.

A jubileumi MX-5 Roadster Coupék végsebessége 218 kilométer/óra, átlagfogyasztásuk 7,8 liter száz kilométeren
Egyedi részletek, bevált technika. A jubileumi MX-5 Roadster Coupék végsebessége 218 kilométer/óra, átlagfogyasztásuk 7,8 liter száz kilométeren

Az évfordulóra a karosszérián és a rozsdamentes küszöbön egyaránt félre nem érthető feliratokkal emlékezik meg a jubileumi modell, ám ezek nélkül is messziről felismerhető az évfordulós MX-5. Mindegyik példány fehér bőrülésekkel és ajtókárpitokkal készül, míg a karosszéria Soul vörös fényezése mellé fekete tető, tükrök és A-oszlopok járnak. A különleges Roadster Coupé modellek az MX-5 kétliteres, 160 lóerős, 188 newtonméter forgatónyomatékú benzinmotorját kapják, amellyel 7,9 másodperc is elég a száz kilométer/órás sebesség eléréséhez. Persze ebben semmi különleges nincs, az MX-5 jelenleg kapható változata is pontosan ugyanezen értékekkel büszkélkedhet.

A 25. évfordulós MX-5 Bilstein lengéscsillapítókat és 17 colos könnyűfém keréktárcsákat kap
A 25. évfordulós MX-5 Bilstein lengéscsillapítókat és 17 colos könnyűfém keréktárcsákat kap

Az idei Festival of Speeden további érdekességeket is kiállított a Mazda az MX-5 ünneplésére. A szeptember negyedikén bemutatkozó utód futóműve és hajtáslánca mellett korábbi limitált sorozatok képviselői is felsorakoztak, így a típus tíz és húszéves évfordulóján megjelent modellek, valamint a California, a Le Mans, a Sport Black és Sport Grafit kivitelek tagjai. Ezenkívül az MX-5 GT4 versenyautó, és az eredeti, első generációs Mazda roadster megjelenésének ihletői sem hiányoztak, azaz a Lotus Elan és az MG Midget. A Festival of Speed Mazdához kapcsolódó eseményeiről itt számolnak be részletesen: www.mazdarebels.com