Közös szálak

Alig néhány hónapja csapott egymás kezébe a Mazda és a Toyota vezére, máris friss pletykák láttak napvilágot a két japán márka jövőbeli terveit illetően. Vajon csak egyesek túl kreatív fantáziájának szüleményeiről olvashatsz az alábbiakban, vagy megvalósuló tervek is lesznek közöttük?

Ausztráliából érkezett hírek alapján néhány év múlva ismét büszkék lehetünk kedvenc márkánkra, hogy a „nagy” Toyota a Mazda segítségével fejlődik. A közelmúltban már beszámolhattunk egy ilyen megvalósult közös projektről, amikor a Mazda2 négyajtós, lépcsőshátú változatának forgalmazását kezdte meg a Toyota fiatalos márkája, a Scion, Észak-Amerikában. Most pedig ismét valami olyasmit csiripelnek a verebek, ami megerősíteni látszik a Mazda egy korábbi kijelentését, miszerint komoly terveik vannak az új MX-5-tel. Ezt támasztják alá azok a már korábban szárnyra kelt hírek is, amelyek egy új, a negyedik generációs Mazda MX-5 alapjaira épülő Fiat Spyder roadster megjelenését jövendölték.

Jövőre ígérik a Mazda MX-5-alapú új Fiat Spydert
Jövőre ígérik a Mazda MX-5-alapú új Fiat Spydert

A legfrissebb, ausztrál információ szerint pedig nem csupán az új Fiat Spyder épül majd MX-5-alapokra, hanem akár a Toyota GT86 következő generációja is. Akár igaz, akár nem, annyi állítólag biztos, hogy a Toyota teszteli az MX-5 futóművét, amely szintén hátsókerék-hajtású, akárcsak a GT86. Ugyanakkor egyes források tudni vélik, hogy a Toyota már majdnem elkészült a GT86 következő generációjának platformjával, ami ráadásul egy másik, kisebb sportos Toyota típushoz is alkalmas lenne. Az ausztrál hírnök erre úgy reagált, hogy még semmi nem dőlt el, de ha bármire is felhasználja a Toyota az MX-5-t, akkor az biztosan az új GT86 lesz. Az idő persze mindenre megadja majd a választ, azt viszont már szinte kész tényként állítják, hogy a Toyota Yaris következő generációja a Mazda2-re épül. Sőt, az Észak-amerikai piacra egyenesen a Mazda mexikói üzeméből gördülnek majd ki a jövő Yarisai. Mindemellett plug-in hibrid és hidrogénhajtású Mazda típusokról, valamint SKYACTIV dízelmotoros Toyotákról és egy vadonatúj – CX-3-alapú – kis Toyota SUV felbukkanásáról is hallani a távoli Ausztráliából.

Ma még csak Scion emblémával árul Mazdát a Toyota, de ez a jövőben változhat
Ma még csak Scion emblémával árul Mazdát a Toyota, de ez a jövőben változhat