Biztonságos megoldás

Továbbfejlesztette kommunikációs és szórakoztató rendszerét a Mazda. Így már nemcsak ló és lovasa, hanem a lovas okostelefonja is még inkább egybeforrhat az autóval a Mazda legújabb típusaiban. Lássuk, mindez hogyan valósul meg hazánkban.

Valójában már hónapokkal ezelőtt felröppent a hír a Mazda MZD Connect elnevezésű kommunikációs és szórakoztató rendszerének frissítéséről. Hazánkban viszont csak a közelmúltban vált elérhetővé az újdonság, amellyel még kényelmesebben és biztonságosabban használhatjuk okostelefonunkat. Méghozzá annak köszönhetően, hogy immár a Mazda számos modelljének használói is élvezhetik az Apple CarPlay és az Android Auto alkalmazások előnyeit. E két „app” az iPhone és az Android operációs rendszerrel működő telefonokkal képes kommunikálni a Mazda bizonyos modelljeiben. Így nem csupán Bluetooth-on keresztül kapcsolódhat a készülék a jármű kommunikációs rendszeréhez, és nemcsak a telefonhívások kihangosításával fokozható a vezetés biztonsága, hanem számos egyéb funkcióval is.

A Mazda jelenlegi típusaihoz már jó ideje elérhető az Apple CarPlay és Android Auto-kompatibilis MZD Connect rendszer

Mobiltelefonunk jóvoltából folyamatosan kapcsolatban állhatunk környezetünkkel a közösségi médián és úgy általában az interneten keresztül. Az MZD Connect frissítésének lényege, hogy korunk Mazda járműveiben is élvezhessük ezt a kapcsolatot, méghozzá biztonságos keretek között. Ennek eszközei a CarPlay és az Android Auto alkalmazások, amelyek kommunikációs csatornát jelentenek mobiltelefonunk és az autó között. Így az MZD Connect központi kijelzőjén megjeleníthető mobiltelefonunk számos funkciója, és a középkonzol könnyen használható, intuitív kezelőszerveivel barangolhatunk telefonunk menüjében, anélkül, hogy a készüléket kézbe vennénk.

Gyakorlatilag a telefonunk kijelzőjét látjuk viszont az autó kijelzőjén

Fontos előrelépés tehát az Apple CarPlay és az Android Auto alkalmazások megjelenése a Mazda modellekben a biztonság szempontjából. Ám legalább ennyire fokozza a kényelmet is telefonunk „beépülése” autónk egységébe. Hiszen könnyen, akár a kormánykerék kezelőszerveivel böngészve hozzáférhetők a telefon vezetés közben hasznos funkciói, alkalmazásai. Az Apple CarPlay jóvoltából például az Apple Music, a Térképek, az Üzenetek, valamint telefonhívások indíthatók Sirivel vagy a HMI vezérlővel és – az autó álló helyzetében – az érintőképernyő segítségével. Ez utóbbi lehetőség az Android Auto esetében nem lehetséges, ám sok egyéb igen.

Az Android Auto jóvoltából is hozzáférhetők kedvenc zenéink és üzenetküldő alkalmazásaink, valamint a Google Térkép és a Google Play Zene. Továbbá hasznos helyi információt kaphatunk az Android Autótól vezetés közben. A Google Asszisztens hangvezérlője segítségével pedig üzenetek küldhetők és fogadhatók, hívás indítható és navigáció kérhető úgy, hogy közben a vezető biztonságosan az úton tartja a szemét. Csak az a kár, hogy a Google hazánkban nem tette elérhetővé az Android Auto alkalmazást, így a Google Play áruházban sem szerepel a letölthető appok között. Ugyanakkor például külföldön dolgozó és hazalátogató honfitársainktól tudjuk, hogy itthon is kiválóan működik az Android Auto a Mazda modellekben.

Az MZD Connect rendszerrel rendelkező Mazda modellek frissíthetők Apple CarPlay és Android Auto kompatibilissé

Az Apple CarPlay és az Android Auto előnyei tehát azokban a Mazda modellekben élvezhetők, amelyek MZD Connect rendszerrel rendelkeznek. Ezek új vagy akár több éves jármű esetében is a középkonzol szétszerelésével és a telefon csatlakoztatására alkalmas USB-csatlakozó beépítésével, valamint szoftverfrissítéssel válnak alkalmassá az Apple CarPlay és az Android Auto használatára. Előzetes bejelentkezést követően a művelet időigénye körülbelül egy munkaóra. A beszereléssel kapcsolatban kérjük érdeklődjön márkakereskedésinkben!