Szimbiózisban a technológiával

010_nyito

A közlekedés egyik legnagyobb veszélyforrásaként a koncentráció hiányát, a figyelem elterelődését tartják számon. A navigációs berendezések esetében a hangvezérlés, a kommunikációs eszközök kezelésekor pedig a kihangosító használata csökkenti a jármű vezetőjét terhelő feladatok számát – és az ezekkel járó kockázatot. A Mazda forradalmian új kapcsolódási rendszerének célja, hogy az egyszerű és egységes kezelhetőség révén a lehető legnagyobb biztonság mellett vehessük igénybe eszközeinket.

Az MZD Connect névre keresztelt rendszer az új Mazda3 fedélzetén debütált 2013-ban, és az idén bemutatott Hazumi tanulmányautó technikai arzenáljában is helyet kapott. A több mint negyvenezer tartalmi lehetőséget biztosító online szolgáltatás igénybevételét egy új generációs ember-gép interfész (HMI: Human-Machine Interface) könnyíti meg, megteremtve a jármű és vezetője közötti összhangot.

Ergonómia és funkcionalitás összhangja
Ergonómia és funkcionalitás összhangja

Az MZD Connect a sofőr okostelefonjának funkcióit integrálja a Mazda navigációs- és SMS-rendszerébe. Az információs és szórakoztató szolgáltatások végeláthatatlan sorát az „Aha” platform biztosítja, amely az internetes társadalom számára jól ismert felhő-alapú elérést használja. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy utazás közben hozzáférhetünk internetes rádióállomások műsoraihoz, hírekhez, vagy akár hangoskönyvekhez is. A kor szellemének megfelelően a közösségi oldalak sem maradtak ki a listából: Facebook és Twitter értesítéseinket is járművünk prezentálja felénk.

Érintéssel is kezelhető az elegáns köntösbe bújtatott kijelző
Érintéssel is kezelhető az elegáns köntösbe bújtatott kijelző

Teszi mindezt egy hét colos érintésérzékeny kijelző segítségével, ami a középkonzol felett helyezkedik el olyan magasságban, hogy a lehető legkevésbé kelljen levenni szemünket az útról. Tovább fokozza a biztonságot, hogy az MZD Connect működtetése történhet hangvezérléssel, és a váltókar mögött helyet foglaló HMI utasításrendszeren keresztül is. A képernyőn találkozhatunk a Mazda saját gépjármű-alkalmazásaival is. Nyomon követhetjük vezetési stílusunk környezetre és üzemanyag-fogyasztásra gyakorolt hatását, valamint itt kapunk emlékeztetőt az esetleges karbantartások szükségességéről.

Zene, internet és telefon – tapintással vezérelve
Zene, internet és telefon – tapintással vezérelve

A sofőrrel szemben, a műszercsoport felett található az Active Driving Display, ami egy áttetsző lapra vetíti elénk a haladási sebességet, a navigációs rendszer iránymutatásait, valamint az i-ACTIVSENSE biztonsági rendszer figyelmeztetéseit.

A kivetített kijelző alig igényel szemmozgást
A kivetített kijelző alig igényel szemmozgást

A moduláris felépítésből és a frissíthető szoftverek használatából adódóan biztosak lehetünk benne, hogy az MZD Connect egy folyamatosan bővülő szolgáltatás-készlettel rendelkező, időtálló rendszer, ami a lehető legbiztonságosabb módon segíti a Mazda tulajdonosok kommunikációját és kikapcsolódását.