Zombi-álló SUV

010_nyito
A 2012-es világvége-elmélet megdőlése óta a filmipar katasztrófákra éhes producerei körében kiújult a zombi-láz. Az élőholtak egyelőre ugyan csak a mozivásznon, a televízió képernyőin és a videojátékok virtuális világában tengetik belassult, hörgésekkel teli életüket, egyesek szerint azonban nem árt felkészülni a húsevő ragadozók valós támadására. CJ Wilson egy CX-5-ös átalakításával alkotta meg a sci-fi teremtmények ellen legnagyobb védelmet nyújtó járművet.Wilson egy rendkívül sokoldalú és tehetséges figura, akit leginkább profi baseball pályafutása kapcsán ismernek. A Los Angeles Angels of Anaheim balkezes dobójátékosa szabadidejében ír, táncol, főz, fotózik, vagy éppen a világot járva kamatoztatja öt nyelvre kiterjedő nyelvtudását. Már ezek tükrében sem tűnik unalmas embernek, mi mégis másért szeretjük őt a leginkább: kedvenc elfoglaltsága az autóversenyzés, és elszánt Mazda-rajongóként egy saját versenycsapattal is büszkélkedhet. A CJ Wilson Racing megmérettetésekre átalakított MX-5-ösei 2012-ben megnyerték a Mazda Playboy MX-5 kupát, és a 25 Hours of Thunderhill verseny egyik kategóriájában is diadalt arattak.

CJ Wilson szereti a kihívásokat, és rendszeresen le is küzdi őket
CJ Wilson szereti a kihívásokat, és rendszeresen le is küzdi őket

A tulajdonában lévő Mazda márkakereskedésnek köszönhetően Wilson jártas az értékesítésben is, ami az autóépítésben szerzett tapasztalataival párosulva érdekes dolgokat szült. Legjobb példa erre az általa megálmodott CX-5, amit a népszerű zombis filmek ihlettek. Az alap koncepció az volt, hogy a kényelmes és takarékos SUV-val apokaliptikus támadások esetén is anélkül közlekedhessen tulajdonosa, hogy problémát jelentenének a rá leselkedő élőholtak, vámpírok, orkok, és egyéb – a mindennapokban nem túl gyakran előforduló – falánk élőlények.

Nincs akadály a Mazda CX-5 Zombie Apocalypse Edition előtt
Nincs akadály a Mazda CX-5 Zombie Apocalypse Edition előtt

A fekete cirkálón eszközölt változtatások közül az első lökhárító előtt tornyosuló hatalmas gallytörő – esetünkben inkább a zombik önbizalmát letörő – rács a legszembetűnőbb. A gyalogosvédelmi szempontból nem túl optimális szerkezet kisebb kivitelével az autó hátulján találkozhatunk, ami nem csak háborús helyzetben, hanem egy-egy sikertelen parkolás alkalmával is komoly előnyt jelenthet. A romokban heverő városok törmelékei által generált akadályok leküzdésében az agresszivitást sugalló keréktárcsákon feszülő, ballonos terepgumik segítenek.

Kötelező felszerelések támadás esetére
Kötelező felszerelések támadás esetére

A sötétségbe boruló települések utcáin hat darab utólagosan felszerelt reflektor közbenjárásával felelhetünk meg a látni és látszani elvnek. Kérdéses, hogy utóbbi mennyire szerencsés egy kritikus menekülési szituációban. A tetőcsomagtartót sem hagyták kihasználatlanul az építők: a tartalék üzemanyag-kannák, csákány és fejsze is a CX-5-höz kapható csomag részét képzik.

Igazi apokaliptikus járgány, még „papírja” is van róla
Igazi apokaliptikus járgány, még „papírja” is van róla

Bár a koncepció – élőholtak híján – életképtelen, mégis ékes példája egy Mazda CX-5-ösben rejlő számtalan lehetőségnek.