KODO-t minden házba

kod_010

Állítólag zöld utat kapott a vállalatvezetéstől Ikuo Maeda ötlete, miszerint a Mazda személyautóinál nagy népszerűségnek örvendő KODO formanyelv ihlette fotel is megjelenne a márka kínálatában. A Mazda számos tanulmányautójához hasonlóan tehát így akár a tavaly bemutatott KODO Chair is gyártásba kerülhet.

Egy különc márka természetesen a márkaépítésben is külön utakon jár, legalábbis a konvencionális gyártókhoz képest. A „bútortervezéssel” ugyanis egyértelműen, sőt kiemelten prémium területre merészkedik a Mazda. Hiszen efféle, a márka hírnevét építő lépést eddig csak olyan – autóikat az exkluzivitás érdekében szándékosan kis példányszámban gyártó, és ennek megfelelően kiemelt áron kínáló – gyártók tettek, mint például a Porsche, a Ferrari vagy a Bugatti. Mert persze minden autómárkának létezik saját kulcstartója, sőt például Mitsubishi emblémával rengeteg mindent vásárolhatunk, a hőszivattyútól a repülőgépig. Ugyanakkor már más „kategóriába esnek” a hivatásszerűen autókat megálmodó formatervező rajzasztaláról kikerülő egyéb olyan használati tárgyak, amilyenek a bútorok.

Ikuo Maeda RX-8 ülésben...
Ikuo Maeda RX-8 ülésben…

Az egyedi bútor a mai napig luxuscikk, hiszen például a legegyszerűbb hokedli is jóval többe kerül, ha egy asztalos készíti el, mintha a sarki bútorboltban vesszük meg. Hát még az a teljesen egyedi fotel, amit a Mazda KODO formanyelv atyja álmodott meg. Az új Mazda2 mellett ez is kiváló bizonyíték arra, hogy a Mazda a prémiummárkák irányába kíván elmozdulni, miközben éppen a KODO jóvoltából hetykén és büszkén magasra szökkenő eladások jelzik a márka népszerűségének rohamos növekedését. E törekvéssel pedig remekül összecseng az ugyancsak Ikuo Maeda, a Mazda vezető formatervezője fejéből kipattant Mazda Design márka, amely elképzelése szerint nem csupán bútorokat készítene, hanem számos egyéb KODO tárgyat is. Mi természetesen szívesen pihennénk Mazda-fotelben, s állítólag Masamichi Kogai Mazda-vezérnek is tetszik az ötlet, így elképzelhető, hogy néhány éven belül valóban forgalomba kerülnek a KODO Chair első példányai.

...és a saját tervezésű KODO Chair ölelésében
…és a saját tervezésű KODO Chair ölelésében