Történelem előtti idők

bob_010

Az MX-5 eredeti formája a Mazda két japán, valamint az amerikai fejlesztőközpontjainak „vetélkedéséből” született és végül az Újvilágban papírra vetett elképzelés valósult meg. Bob Hall azonban ennél is többet árul el a Mazda MX-5 előtti időkről. Annyit előre bocsájtunk, hogy öröm hallgatni.

Besétál valaki a Mazda fejlesztési vezetőjéhez és krétával elkezd rajzolgatni, hogyan képzeli ő a Mazda kis sportkocsiját. Nyilván kidobják, vagy jobb esetben csak kinevetik, ugye? Persze, hogy ez lenne a forgatókönyv, ha a Mazda is olyan autómárka lenne, mint a többi, ám – mint tudjuk – a Mazda különc, és többnyire éppen azok viszik előre a világot, akik nem állnak be a sorba. Ebből már sejthető, hogy ez esetben nem a „várható forgatókönyv” szerint alakult a történet. Kenichi Yamamoto, a Mazda akkori fejlesztési vezetője még csak ki sem nevette Bob Hall amerikai újságírót 1979-ben, amikor egy interjú után felvetette neki a könnyű japán sportkocsi ötletét. Sőt, mivel tetszett az elképzelése, munkát ajánlott neki a Mazdánál és – bármiféle mérnöki képzettség nélkül – bevették a fejlesztési csapatba. Ezért nevezik őt a Mazda MX-5 atyjának.
A bejegyzésünkben látható videó hangulata azt idézi, amikor jó pár év után két régi barát összetalálkozik és egy-egy sör mellett leülnek beszélgetni. Felidézik a régi emlékeket, érdekes sztorikat, pletykákat. Bár jelen esetben Bob Hall nem Kenichi Yamamotóval beszélget, ez tulajdonképpen mindegy is, a hangulat úgyis Bob Hall közvetlen és szenvedélyes személyiségének köszönhető. Magával ragadó lelkesedéssel meséli el a típus történetét, illetve létrejöttének körülményeit. Beszél arról az időszakról, amikor még nem is létezett „MX-5 projekt”, csupán „felmerült”, hogy „mi lenne ha” a Mazda csinálna „valami ilyesmit”. Nagyon szimpatikus Bob sztorijaiban – és a Mazda részéről, hogy vágatlanul jelenhetett meg ez a videó – amint szemérmetlenül említi meg, sőt hozza példaként a konkurenseket, vagy valamilyen más szempontból fontos más márkákat. Az MX-5 atyja jóvoltából valóban betekintést kapunk a Mazda kulisszái mögé, és megérezhetjük, milyen apróságokon dőlt el egy negyedszázados legenda indulása, sorsa, jövője, sikere.

Ugyanazt rövidebben, de még szabadabban és több illusztrációval itt is elmondja Bob:

Ebben a videóban pedig Jay Leno beszélget Bob Hallal és az MX-5-t megformáló Tom Matanóval: