Irány Szibéria!

Ugye csábító egy kis kocsikázás igazi téli körülmények között, összkerékhajtású Mazda CX-5 modellekkel? A helyszín Oroszország, Szibéria. Izgalmas túráról olvashatsz az alábbiakban.

Ránk már csupán az is vérpezsdítően hatna, ha a kezünkbe nyomnák egy Mazda CX-5 kulcsát és az orosz télbe invitálnának autózni. Helyszínként Szibériát megjelölve még tovább emelkedne a pulzusunk. A rutinos autós újságírók viszont egy kicsit másképp működnek, ők már minden bizonnyal jártak valahol messze északon jégautózni vagy részt vettek már valamilyen hasonló téli mókában. Így számukra ennél is izgalmasabbat eszeltek ki a Mazdánál. Addig stimmel a program, hogy „jégautózás egy befagyott tavon”, de nem akármelyiken. Ugyanis a Mazda programszervezői Földünk legmélyebb és Ázsia legnagyobb édesvizű tavát szemelték ki, amely bolygónk édesvízkészletének egyötödét adja. A Föld egyik legöregebb (25-30 millió éves) tavát még manapság is tengerként emlegetik az oroszok, a mongolok pedig szent tengerként. Igen, a Bajkál-tóhoz érkezett a CX-5 képességeire kíváncsi társaság.

Messze nem 72 kilométeres autópályás szakaszként kell elképzelni az átkelést a Bajkál-tavon
A navigációs rendszer nem jön zavarba amiatt, hogy tavon jár a Mazda CX-5

Nyilván a tókerülő túra jut eszünkbe akkor, ha egy tóhoz szervezett autós kirándulás kerül szóba, a jégautózás viszont már mást sejtet. És valóban, az újságírók néhány Mazda CX-5 jóvoltából átkeltek a 636 kilométer hosszú Bajkál-tavon. Igaz, nem hosszában, ám a tó legnagyobb szélessége is 79 kilométer, tehát kicsivel több, mint a Balaton hossza. Az újságírókkal összesen négy alkalommal autóztak át a Bajkál-tó egymástól 72 kilométerre fekvő partjai között – sikeresen.
Ugyanakkor a helyszínen túl is több volt ez egy emlékezetes sajtórendezvénynél. Hiszen a Mazda egyúttal filmet is készített Ed Bazalgette, BAFTA díjra jelölt rendezővel a Bajkál-tóról. Az alábbi rövidfilmben Irina Lyasota, a Bajkál-tó Természetvédelmi Terület igazgatóhelyettese mesél a tóról és környezetéről, valamint megóvása fontosságáról. A Mazda tóátszelő túrájáról pedig a videó alatti fotók mesélnek minden szónál többet.