Díjakra hajt a Mazda3

reddotEzen a héten újabb díjat zsebelt be a kompakt Mazda. Nagy testvére után a Mazda3 is begyűjtötte a Red Dot 2014. évi termékdizájn díját.

A „dizájngurukból” álló, 40 fős, független zsűri a Mazda család legifjabb tagja esetében az innovációt, a funkcionalitást és az ergonómiát díjazta. Ez nem is csoda, hiszen a KODO formanyelvvel a japán gyártó pont ezeket a szempontokat helyzete előtérbe. Mindez jó előjel a tavaly október óta kínálatban lévő alsó-középkategóriás típusnak, hiszen a Mazda6 hasonló előzmények után sikeres első évet zárt.

A Mazda3 formája meggyőzte az ítészeket
A Mazda3 formája meggyőzte az ítészeket

A németországi észak-rajna-vesztfáliai dizájn centrumban alapított díjat 1955-ben adták át először. Az elismerést terméktervezés, dizájn-koncepció és kommunikációs dizájn kategóriákban osztják ki. Idén az ítészek 1816 gyártó, dizájner és építész 4815 termékét vizsgálták. Bár az 53 országból érkező „pályaművek” értékelése már nyilvános, a díjak átvételére csak július 7-én kerül sor az esseni Aalto Színházban. Egy nappal később pedig kiállítás is nyílik a Red Dot Dizájn Múzeumban.

A több mint 150 elismerés kiváló visszaigazolás a tervezőknek
A több mint 150 elismerés kiváló visszaigazolás a tervezőknek

Ekkorra már az is kiderül, hogy a Mazda3-nak sikerül-e begyűjteni egy újabb komoly elismerést, hiszen a típus ott van a Világ Év Autója döntőjében is. Sőt egyetlen nem német típusként kell helyt állnia az illusztris mezőnyben. Az előzetes esélylatolgatások után kiderült, hogy az Audi A3, vagy a BMW 4 lehetnek a legkomolyabb ellenfelek az általános kategóriában. Dizájn és formatervi kritériumok tekintetében a BMW i3 és a Mercedes új C-osztálya lehet a legnagyobb ellenlábas. A nyerteseket április 17-én a New York-i Autószalonon jelentik be, ahol a pletykák szerint színre lép az új MX-5 is.

A Világ Év Autója versenyen is komoly esélyesnek számít a típus
A Világ Év Autója versenyen is komoly esélyesnek számít a típus

Persze az új Mazda3-nak eddig sem volt szégyenkeznivalója, hiszen díjakat tekintve már eddig is több mint 150 került be a gyártó vitrinjébe.