Sok jó Mazda, kis helyen is elfér

010Túrák és találkozók szívesen látott vendégei és rendszeres szervezői a Mazdások, az MX-5 tulajdonosok közötti különös összetartó erőt pedig mi sem reprezentálja jobban világrekord-méretű összejöveteleiknél.Kilenc évvel ezelőtt került be a Guinness Rekordok Könyvébe a leghosszabb folyamatos MX-5 felvonulás, amely a típus tízéves évfordulójának apropójából jöhetett létre. Az ünneplő karaván az új-zélandi Alexandra Park versenypályán sorakozott fel, ahol a szervezők 249 darab roadstert regisztráltak.

Így mutatott 459 darab MX-5 Essenben
Így mutatott 459 darab MX-5 Essenben

Öt évvel később, 2010 szeptemberében került sor a rekord megdöntésére, amelynek az esseni Zollverein adott otthont. Az UNESCO Világörökség részének számító műemlékek között 459 példány képviselte a Mazda kultikus roadsterét. A tizenhét országból érkező autók közül a legidősebb 254 hónapos volt, a legtöbbet futott pedig majdnem 345 ezer megtett kilométerrel büszkélkedhetett.

Klubhangulat lengi át a találkozók sajátos atmoszféráját
Klubhangulat lengi át a találkozók sajátos atmoszféráját

A következő rekordkísérletre már nem kellett olyan sokat várni: 2013 júniusában soha nem látott számú MX-5-ös zarándokolt el Hollandiába. A Lelystad melletti RDW Test Centre aszfaltját az 1450 résztvevő 683 darab kétülésese borította be. A hatalmas felvonulás élén a harmadik generációs MX-5 versenyváltozata robogott, volánja mögött Allard Kalff holland televíziós műsorvezetővel, és a Mazda Motor Europe vezérigazgatójával, Jeff Guytonnal.

A pazar programok része az autósmozi is
A pazar programok része az autósmozi is

A parádé résztvevőinek lehetőségük volt kipróbálni az i-Activesense technológiával készült más Mazda típusokat, illetve tesztvezetések keretein belül nyúzhatták a gyártó Skyactiv motorjait is. A legendás MX-5 népszerűségét nem csak a nagy volumenű találkozók bizonyítják, hiszen a kis roadster tartja a világ legkeresettebb kétüléses sportautója címet is, több mint 900 000 eladott példányával.