Kicsit őrült?

Vannak kiváltságos emberek, akik nap mint nap ritka sportkocsikat vezetnek hivatásszerűen, ám, mint tudjuk, minden fokozható, így a kiváltságosaknál is léteznek még kiváltságosabbak. Ilyenek például a versenyautók pilótái.

Több mint izgalmas beülni egy versenyautóba – utasként – és átélni azt, ami egy versenyautó-pilótát is lázba hoz minden egyes futamon. Néhányaknak megadatik ez az élmény, mások nem is mernek beülni egy versenyautóba. Akadnak, akik vezethetik is egy kis időre a közútra nem is engedett aszfaltszaggatókat, és utána egész életükben autóversenyzők akarnak lenni. Ám ők, az igazi versenyzők kevesen vannak. Még kevesebben azok, akik nem az utcai autókra hasonlító, azokból épített versenykocsikat vezetnek, hanem a „normál” személyautókra legfeljebb csak a négy kerekükkel utaló csodákat. Sokak számára csak ezek az igazi versenyparipák, például a Formula-1 legendái, amelyeknek olyannyira a versenypálya az otthonuk, hogy más közegben szinte el sem tudnánk képzelni őket. Úgy tervezték, azért hozták létre őket, hogy azokon a bizonyos néhány kilométeres aszfaltcsíkokon a legjobban teljesítsenek. Egyszerűen oda születtek.

Aztán mégis, például Budapest lezárt rakpartján is felbőg egy-két Formula-1-es versenygép. Az autóversenyek világát csak nézőként szemlélő közönség így kerülhet a legközelebb mozgó versenyautóhoz, egy olyan helyszínen, ami számára is megfoghatóbb, mint a versenypálya. Hiszen másnap majd ő is ott autózik a rakparton a munkahelyére, jóval lassabb tempóban és csendesebben, és szinte földöntúlinak tűnik az előző nap ugyanott száguldozó Formula-1 gépek hangjának, tempójának, látványának emléke. Fel sem merül benne, hogy mindez fokozható, hogy akár ő is végiggurulhatna egy versenyautóval a rakparton, anélkül, hogy azt le kéne zárni. Hiszen rendszámot sem kapna egy ilyen autó. Tényleg, itthon biztosan nem.
Japánban viszont más lehet a helyzet, az alábbi videóban szereplő urak ugyanis úgy nyilatkoznak, hogy járműveikkel teljesen legálisan vehetnek részt a forgalomban. És ezt meg is teszik. No, de milyen járművekkel! Bizony elsőre hihetetlen, hogy nem másokkal, mint Le Mans hajdani csillagaival poroszkálnak ők Japán autópályáin és városaiban. Köztük egy Mazda 767B versenyautóval. Remekül összefoglalja e „jelenség” lényegét a videó végén az egyik kiváltságos versenyautó-tulajdonos:
„Mindenki őrültnek néz bennünket, de én egyáltalán nem hiszem, hogy azok lennénk. Versenyautó-tulajdonosok vagyunk és akár a mindennapokban is használjuk autóinkat. Ez természetes. De… Lehet, hogy egy kicsit mégis őrültek vagyunk?”