Touge California

Idén tavasszal rendezték meg a Touge California autós találkozót és túrát, a Mazda támogatásával. A kifejezetten japán veterán járműveket felvonultató eseményen hajdani nagyágyúk is feltűntek.

Közel harminc jármű érkezett az 1960-as, ’70-es és a ’80-as évekből, méltán képviselve a kor hőn áhított japán álomautóit. A találkozóhoz kapcsolódó túra San Diegóból vezetett a Mazda helyi központjához, Irvine-ban. Így talán nem is annyira meglepő, hogy a résztvevő járművek több mint harmadán Mazda embléma díszelgett. Köztük volt egy 1975-ös Wankel-motoros pickup és a Mazda saját helyi gyűjteményéből származó, 1985-ös RX-7 is.

Az útvonallal egyúttal e járművek szülőhazájára is emlékeztek a szervezők, hiszen Japán területének kétharmadán hegyvidék húzódik. Vagyis nyilván ilyen környezetben érzik igazán otthon magukat a veterán japán modellek, és persze élvezetes vezetésük szintén jobban előtérbe kerülhet a kanyarokkal tűzdelt utakon. A résztvevők több mint 300 kilométeren keresztül adhatták át magukat teljes egészében a nosztalgikus időutazás élményének, amit ezek az autók jelentenek manapság. Útjuk végén pedig megcsodálhatták a Mazda bő ötven járművet számláló gyűjteményét, köztük korabeli tanulmányautókkal, versenygépekkel és más ritkaságokkal. Az első alkalommal 2015-ben megrendezett eseménynek várhatóan 2017-ben is folytatása következik. A hangulatról pedig az alábbi videó árul el a legtöbbet: