Mazdával a hegyekbe

Nyáron a legtöbben vízpart mellé igyekeznek, ám sokan indulnak ilyenkor a hegyekbe is. Sőt, versenyt is rendeznek, hogy ki ér fel előbb a hegytetőre. Ezeken a látványos viadalokon persze Mazdások is részt vesznek, róluk szól ez a bejegyzés.

Wankel-motoros versenyautó egyszer győzött csupán a legendás 24 órás Le Mans-i autóversenyen, 1991-ben egy Mazda, ám ez olyan régen történt, hogy mégis inkább az MX-5 Kupa jut manapság az eszünkbe, ha az autósport kapcsán kedvenc márkánk neve felmerül. Pedig egyebek mellett például drift-bajnokságokon és gyorsulási versenyeken is remekelnek a – többnyire Wankel-motoros – Mazdák. Az úgynevezett hegyi felfutó autóversenyeken pedig szintén ott a helyük, és milyen szépen muzsikálnak az erdőben is az RX-7-esek és más Mazdák. Elég az alábbi videót megnézni, hogy kiderüljön, nem a levegőbe beszélünk.

Pedig ez még csak egy gyengébb, 10 ezres fordulaton 520 lóerős, 3-rotoros Wankel-motorral hajtott Mazda RX-7, mégis milyen szép dallamokat hallat, ugye? Persze nem csupán Mazda RX-7 adhat ki vérpezsdítő hangokat egy ilyen versenyen, hiszen más Mazda is feltűnhet az indulók között, például egy Mazda3. Az MPS köntösbe bújtatott versenygép tömege csupán 960 kilogramm, legnagyobb teljesítménye pedig 630 lóerő. Csupán ezek az adatok is kellőképpen szívmelengetőek, hát még az a tény, hogy a Mazda3 orrában is Wankel erőforrás dolgozik. Lássuk hogyan.

Ötven lóerővel a Mazda3 Wankelénél is erősebb Matt Cole piros RX-7 versenyautója. A 20B Wankel-motorból – turbófeltöltővel – 680 lóerőt hoztak ki, amelyhez egy nem éppen hosszúra áttételezett váltó csatlakozik. Ez már csak abból is kiderül, hogy az alábbi videóban gyakran éri el végsebességét az autó. Itt éppen a legendás Bathurst pályán hasít a Mazda RX-7.

Minden eddig említettnél erősebb a mostani utolsó videóban szereplő Mazda RX-7 Wankel-motorja. A szintén 20B erőforrásból ugyanis kereken 700 lóerőt hoztak ki, és ahogy a videóban is látható, ez bizony alaposan megdolgoztatja a pilótát. Kár is erre több szót fecsérelni, hiszen sokkal élvezetesebb nézni e különleges Mazda teljesítményét.