Élvezetes búcsúzkodás

Melengető napsütés, gyönyörű őszi színekbe burkolózott táj, kisforgalmú, kanyargós, dimbes-dombos utak, szép műemlékek, kellemes társaság és több mint száz rendkívül változatos Mazda MX-5. Semmi nem hiányzott ahhoz, hogy a rendkívül népes Magyar MX-5 Klub több mint száz tagja egy nagyszerű élményautózással búcsúztassa el az idei roadster-szezont október közepén.

Sok hazai autósklub a statikus találkozókat részesíti előnyben, amikor egy kempingben, egy rendezvényhelyszínen vagy egy nagyobb parkolóban jönnek össze a klubtagok és kedvenceik. Ennek is megvan a maga előnye, ugyanis ilyenkor kiváló lehetőség nyílik egymás autójának tüzetes megvizslatására kívül-belül, illetve a legapróbb részletekbe menő tapasztalatcserékre. A Magyar MX-5 Klub is szokott hasonló jellegű összejöveteleket tartani. Például legutóbb a Hungaroringen ilyen statikus találkozásra is bőven volt lehetőség a pályán körözés és a vezetéstechnikai tréning mellett.

A gyülekező helyszínén az esztergomi Tesco parkolóját szépen megtöltötték a Miaták október 15-én délelőtt

A statikus találkozók mellett a hazai miatások klubja rendszeresen szervez olyan napokat is, ahol a közös túrázás áll a középpontban, hiszen az MX-5 elsősorban a vezetési élményről szól. Persze álló helyben nézegetni sem utolsó ezeknek a kis roadstereknek a csodás vonalait, izgalmas domborulatait és összetéveszthetetlen arányait, de messze nagyobb élvezet vezetni ezeket a kocsikat.

Útnak indult a Miata-konvoj, irány a Felvidék!

A szezonzáró rendezvény már hagyományosan túrázós összejövetel, amelynek alkalmából idén is a Felvidéket vették célba a szervezők. Az útvonal nagyon hasonlított a tavalyihoz, Esztergomból indult, Selmecbánya volt az úti cél, majd Ipolyságon át visszatért Esztergomba. Azonban most a főútvonalak helyett gyakran alsóbb rendű, azaz még kisebb forgalmú és még kanyargósabb utakon haladt a csapat. Így még élvezetesebb volt a túra, főként, hogy a nap is mindvégig melegen sütött, így folyamatosan nyitott tetővel autózhattak a miatások.

Több mint száz MX-5 kavarta fel a lehulló sárga faleveleket a Felvidéken

Rögtön az esztergomi indulás után történt egy kisebb koccanás, de csak a lökhárítók sérültek enyhén, így mindenki gond nélkül folytatta az utat. Más probléma nem akadt a túra során, és még Selmecbányán is sikerült mind a bő száz roadsternek szabályos parkolóhelyet találnia az ebédszünet és a röpke városnézés idejére. Ezt követően Rétságnál is megállt egy kávéra a menet, majd innen többen Budapest felé folytatták útjukat, de a többség azért visszatért a délelőtti indulási pontra, az esztergomi Tesco-parkolóba.

Selmecbányán is rögtönzött turistalátványosságként szolgált a színes Miata-konvoj

Akárcsak tavaly, úgy idén is mindenhol spontán látványosságnak számított, ahogy a több mint száz Mazda MX-5 elhaladt az úton. A településeken kicsik és nagyok egyaránt mosolyogva integettek a miatásoknak. Ezek a bájos kis roadsterek valóban pozitív érzelmeket váltanak ki az utca emberéből, illetve a többi autósból, amit azért nem minden autómárka vagy típus mondhat el magáról. Hiába nyitott tetejűek és sportosak, nem fenyegetőek, nem agresszívek, nem fölényeskedők, ráadásul negatív sztereotípiák sem tapadnak hozzájuk, illetve tulajdonosaikhoz, sőt, éppen ellenkezőleg…

Ebédszünet Selmecbányán

A túra mezőnye még egy fontos jelenségre ráirányította a figyelmet. Míg a klub korábbi rendezvényein csak elvétve akadt egy-egy MX-5 ND, azaz negyedik generációs típus, addig az idei szezonzárón már szép számmal képviseltették magukat ezek a SKYACTIV roadsterek. Hazánkban is igen sikeres tehát a legújabb generáció.
A miatások ezzel az élménydús túrával méltón búcsúztatták el az idei roadster-szezont annak reményében, hogy néhány hónap múlva minél előbb beköszöntenek majd az első kellemes tavaszi napsugarak.

Még a szomorkás őszi naplementét is felvidítja egy Mazda MX-5!