Mert megérdemli!

Többi japán márkatársával együtt a Mazdát is érik olyan vádak, hogy nem eléggé személyre szabhatók az egyes modellek. Utánanéztünk, és még mi is meglepődtünk, mennyi mindennel egészíthető ki utólag egy-egy Mazda, vagyis a vádak biztosan tévesek. Megmutatjuk, hogy miért.

Kétségtelenül nincs hosszú, több oldalas extralista a Mazda egyes típusaihoz, többek között azért, mert itt az alapáras tételek listája hosszú. További extrákkal pedig különféle felszereltségekbe „csomagolva” fokozható minden Mazda komfortja. Többször láthattuk már – legutóbb éppen az új CX-5 kapcsán –, hogy a végeredmény csupa olyan modell, amellyel összességében csakis jól járhatnak a vásárlók. Hiszen ár-értékarányban szinte kivétel nélkül páratlanul jó fogás a Mazda minden típusa. Igaz, az egyedi karakterhez nem csupán a belső megjelenés és a temérdek műszaki vívmány járul hozzá, hanem a vagány külső is. Vajon hogyan áll ezzel a Mazda?

Praktikus, és kivilágított felirattal még sötétben is mutatós a küszöbvédő díszléc
Kedvenc utólagos kiegészítőnk az ajtó nyitásával a talajra Mazda emblémát vetítő kilépőfény

Nyilván megint nehéz félretenni elfogultságunkat, hiszen nem titok, hogy a Mazdablog szerzői szerint egy Mazda gyári állapotában is jobban néz ki, bármely más márka típusánál, minden egyéb kiegészítő nélkül is. Ugyanakkor tény, hogy mára már szinte az összes gyártó kínál valamilyen lehetőséget a tulajdonosok egyéniségének kifejezésére. A régen csak a „tuningműhelyekben” utólag kielégített igényeknek manapság már az autógyártók is igyekeznek megfelelni, gyári megoldásokkal. Ezek többnyire szintén megtalálhatók az extralistákon, kivéve a Mazda típusai esetében. Sőt, módosított külsejű Mazda személyautók is alig láthatók útjainkon, pedig lehetnének.

Ha kicsinek bizonyul a csomagtartó, a tetőre is pakolhatunk
Sporteszközök szállításához szinte nélkülözhetetlen a tetőcsomagtartó

Az extralista helyett máshol érdemes keresgélnie annak, aki egyedi Mazdára vágyik. A legegyszerűbb azonban itt is már az új autó beszerzésénél tervezni. Akkor ugyanúgy a saját igényeinkre szabott autó tulajdonosai lehetünk, mint sok más márka esetében. Az ehhez szükséges kiegészítők persze utólag is beszerezhetők, így használt autó vásárlásával is egyedi megjelenéssel ruházhatjuk fel kedvencünket. A titok csupán abban rejlik, hogy nem az extralistán kell keresgélni a szükségesnek vélt pluszt, hanem a kiegészítők kínálatában. A Mazda honlapján az egyes típusokhoz több nemzedékre visszamenőleg beszerezhetők a különféle látványfokozó elemek. A Mazda márkakereskedésekben pedig árakkal együtt személyre szabható szinte mindegyik 21. századi Mazda.

Még egy Mazda megjelenése is fokozható néhány utólagos kiegészítővel

Új karaktert adhat az autónak a légterelő-garnitúra

Ugyancsak kiváló példa a fentiekre az itthon alig néhány hónapja kínált új Mazda CX-5. Már ehhez is számos kiegészítő elérhető. A lökhárítókra szerelhető légterelőkből például többféle is kapható, szolidabb és feltűnőbb egyaránt. Ezek eltérő karaktert adnak az autónak, így mindenki megtalálhatja a neki leginkább tetsző elemeket. Az ilyen „klasszikus” darabok mellett persze könnyűfém keréktárcsák, tükörborítások és dekoráló matricakészletek is elérhetők. Sőt, nemcsak az autó külső megjelenését fokozhatjuk tovább, hanem az utasteret is, egyebek mellett küszöbborítással, alumínium pedálokkal vagy kiegészítő világítással. További praktikus kiegészítők az utastérbe a fejtámlákra helyezhető vállfák, a kifejezetten a hátul ülő gyerekek szemmel tartására szolgáló plusz visszapillantó tükör, a hűtő- és melegítő doboz, vagy az állóhelyzeti fűtés. Sőt, akár a tükröket motorosan behajtó modul, prémium audiorendszer és automatikusan elsötétülő tükör is rendelhető utólag.

Minden kiegészítőre igaz, hogy csak szakszerű beépítéssel, felhelyezéssel leljük benne igazán örömünket. Részletekről és árakról a hotline@mazdaszerviz.hu e-mailcímen érdemes érdeklődni

Sok Mazda típus szintén felszerelhető vonóhoroggal, így utánfutót is húzhatunk Mazdánkkal. Illetve a vonóhorogra is telepíthető kerékpártartó, így nem kell az autó tetejére emelni a bicajokat. Ráadásul nem csak optikai tuningeszközök választhatók az egyes típusokhoz, hanem praktikus kiegészítők is. Például tetőcsomagtartó, kerékpárok és sílécek szállításához, vagy különféle plusz rendező- és tárolórendszerek a csomagtér jobb kihasználására. Mindezeket talán valóban nem népszerűsíti úgy a Mazda, mint az európai vetélytársak. Valószínűleg többekhez eljutna a kiegészítők „híre”, ha az extralistán is szerepelnének, mint az európai típusok esetében. Ám a lényeg, hogy léteznek, elérhetők, a márkakereskedésekben ezeket szakszerűen beépítik, vagyis egy Mazda is igényesen személyre szabható.