A ruha teszi

Úgy általánosságban aligha jutna elsőre eszünkbe a zöld és a narancs együttes használata, mint ízléses színösszeállítás. Pedig léteznek e két színnek olyan árnyalatai, amelyekkel mégis kellemes összhatás érhető el, elsősorban Mazda típusokon. Az alábbi igényes cseh videóban éppen egy ilyen „Renown öltözetbe” bújt MX-5 ND modell látható.

Nyilván senkinek nem kell bemutatni a Mazda 55-ös rajtszámú, 1991-es versenyautóját, amely japán típusként először – és sokáig egyedüliként – nyert a Le Mans-i 24 órás viadalon. Ráadásul a verseny történetében mindmáig a Mazda 787B az egyetlen Wankel-motoros bajnok, és a jelenlegi szabályok ismeretében már valószínűleg az is marad e tekintetben. A Mazda rajongói számára pedig az 1991-es győzelem tette felejthetetlenné az 55-ös rajtszámot és a japán Renown ruhaipari márka zöld-narancs színösszeállítását. Sőt, a márka mostani jelenlétét is meghatározza a motorsportban a hajdani siker.

Mazda MX-5 NA „Renown”

A Mazda is igyekezett emlékezetessé tenni a Le Mans-i győzelmet. Ennek jegyében különleges sorozatot gyártott az akkor még igencsak friss MX-5 roadsteréből. Pontosan 24 darab egyedi MX-5 készült 1991-ben, a versenyautó jellegzetes színét idéző fényezéssel. Ám ez az MX-5 nemcsak megjelenésében, hanem műszaki tartalmát tekintve is többet tudott sorozatgyártású társainál. Hiszen 1,6 literes erőforrása – turbófeltöltő közreműködésével – 115 helyett 150 lóerőt mozgósított, míg forgatónyomatéka 136-ról 203 newtonméterre nőtt. A 2016-os Zoom-Zoom magazinban az olvasható, hogy a 24 példányból 19 darab – a Mazda tudomása szerint – még az utakat rója. Ugyan ki tudja, hogy mára hogyan változott ez a szám…

MX-5 ND „Renown” verseny közben

Az MX-5 Kupa indulói között szintén feltűnt már NC versenyautó a nagy elődöt idéző díszítéssel. Igaz, hogy ez tényleg csupán hasonlít az eredetiekre, hiszen a gyárilag sötétzöld fényezésű autót látták el narancsszínű dekorációval, de az összhatás így is ütős. A roadster legújabb nemzedékéből viszont még csak számítógépes játékban találkoztunk Renown fényezésű példánnyal. Eddig. A Youtube bugyraiban ugyanis feltűnt egy érdekes cseh kisfilm. Főszereplője nem a Kisvakond és nem is a Nők a pult mögött, hanem egy MX-5 ND. Méghozzá éppen a jellegzetes narancs-zöld öltözetben, 55-ös rajtszámmal az oldalán. Az igényes másfél perces összeállítást még inkább érdekessé teszi, ahogy az autóval közlekednek. Láthatóan érti a dolgát a vezető, ennek is köszönhetők a látványos kanyarok.