Krumplit vegyenek!

Mindenki látott már büfévé átalakított négykerekűt – esetleg kétkerekűt, ha utánfutóról beszélünk, lásd Üvegtigris – ám olyat aligha, mint amit most mutatunk. Hiszen mi lehet az ideális jármű utcai árusításhoz? Naná, hogy a Mazda MX-5!(?)

Japánban fontosak a hagyományok, az étkezés terén is. Persze nem arról van szó, hogy évszázadok óta árusítanak élelmet az utcán kétüléses nyitott járművekből. Ez az ötlete gyermekkori élménye alapján jutott eszébe egy leleményes japán polgárnak – ő Eroko. Akkor, sok évvel korábban luxusautóból osztottak ételt, és ennek emléke adta a löketet Eroko számára vállalkozása beindításához. Nyilván nem is gondolkodott azon, hogy milyen járművet keressen büféje megvalósításához, egyszerűen saját Mazda MX-5 NC roadsterének hátuljára biggyesztett egy nem is annyira kompakt méretű sütőt.

Ilyen volt, ilyen lett

A Mazda kétülésesét láthatóan farnehézzé tevő fatüzelésű „kemencében” édes burgonyát süt Eroko. A fent említett japán hagyomány erre a finomságra utal, hiszen télen kifejezetten kedvelt utcai csemege ez a szigetországban. Azt pedig nyilván mondani sem kell – hiszen már az MX-5 hátuljára telepített sütő alapján is látható –, hogy nem egyszerű grillezett finomságról van szó. A héjában sütött meleg finomság egyrészt jól esik a téli hidegben, és az édesburgonya sütési módjából adódó fafüstös zamata ezt csak tovább fokozza. Ide illő hasonlattal élve, éppúgy mennyei eledel ez, mint gyerekkori meséink szegény legényének hamuban sült pogácsája.

Bővül a flotta

Eroko Japán második legnagyobb városa, Jokohama utcáit járva kínálja portékáját, a frissen sütött, forró édesburgonyát. Persze nem szó szerint értendő az utcán barangolás – elvégre itt nem fagyasztott termékek árusítása zajlik, hanem éppen ellenkezőleg –, vagyis nem menet közben sülnek a finom falatok. Eroko a Twitteren adja közre, hogy a városon belül hová érkezik autójával a következő este. Mára már komoly rajongótábora is kialakult Erokónak és autóban sült burgonyájának. A rajongók közül sokan estéről estére követik a mozgóbüfét, sőt néhányan már előre letelepednek a Twitteren közzétett helyszínen, arra várva, hogy beguruljon a jellegzetes Mazda MX-5.

Jelenleg egy Mazda MX-5 NB és egy MX-5 NC járja Jokohama utcáit

Eroko szeretné, ha a mai japán fiatalok is több időt töltenének együtt, és a virtuális találkozóhelyek helyett a városban beszélgetnének – természetesen tradicionális japán ételt, finom sült édesburgonyát majszolva. A jelek szerint bejöttek Eroko számításai, népszerűsége ugyanis városszerte töretlen. Olyannyira, hogy Eroko immár nem is egyedül járja Jokohama utcáit. Társa sikeresen sajátította el a hagyományos burgonyasütés rejtélyeit, így már önállóan is ellátja feladatát egy Mazda MX-5 NB közreműködésével. A hagyományokhoz tehát a jelek szerint immár valóban hozzátartozik a Mazda MX-5 is…
Az alábbi videóban egy Erokóval készített interjú látható (japánul értők előnyben). Nálunk mikor kezd valaki hasonló vállalkozásba?