Kutyát be, tetőre fel!

Csapatunk egyetlen tagja sem visz magával gyakran kutyát az autóban, és megszállni sem szoktunk lakókocsiban vagy sátorban. A Mazda CX-5 modellekhez kínált lehetőségek láttán lehet, hogy rosszul tesszük?

Mindenki ismeri a „brit tudósokon” élcelődő vicceket, amelyekben mindent felmérnek és kivizsgálnak a szigetország szakemberei. Őszintén szólva még nekünk, a Mazda márkával elfogult rajongóknak is ezek a viccek jutottak elsőre eszünkbe a hír hallatán, miszerint a brit Auto Trader felmérésében a Mazda CX-5 a leginkább kutyabarát autótípus. Másképp fogalmazva, ez a leginkább megfelelő személyautó kutyatulajdonosoknak. Naná, persze, hogy ez, szerintünk is, sőt, nemcsak a kutyatulajdonosoknak, de nekik amúgy miért? – merült fel bennünk azonnal a logikusnak tűnő kérdés. Az igazsághoz persze hozzátartozik, hogy a Mazdablog csapatának egyik tagja sem fanatikus kutyagazda.

Négylábú és négykerekű barátaink

Tovább olvasva a hírt, kiderült, hogy a CX-5 kutyabarát mivoltát nem néhány „szaktekintély” állapította meg, hanem a brit Auto Trader közössége. Ugyanis minden évben több tízezer – idén mintegy 63 ezer – járműtulajdonos véleménye alapján ítélik oda ezt a díjat is. No, így már más a helyzet, hiszen köztük minden bizonnyal több olyan autó- és kutyatulajdonos akad, akik gyakran szállítják autóban kedvencüket. Ellentétben például velünk, ugyanis a Mazdablog csapatának tagjai között kevesen tartanak kutyát, és rendszerint ők sem szállítják autóban. Mindegy, még ha kicsit talán furcsák is a britek, azt nyilván tudják, mi a jó a kutyájuknak.

Kutyaszállításhoz elengedhetetlen a térelválasztó rács

Még tovább böngészve az Auto Trader legjobbjait, arra is felfigyeltünk, hogy az MX-5 is a díjazottak között szerepel, mint a legszerethetőbb négykerekű. Hohó, hát ennyit a britek „furcsaságáról”, hiszen ezek szerint tökéletesen megbízható, kiváló érzékkel megáldott emberek ők (is), akikkel teljes mértékben egyformán vélekedünk a Mazda roadsteréről. Akkor pedig miért is gondolnánk mást a kutyaszállítási szokásaikkal kapcsolatban?
A CX-5 kutyabarát díjának jogosságát aztán megerősítette az alábbi rövid videó is, amelyben egy négylábú utazásán keresztül mutatták be a Mazda SUV képességeit.

Amint látható, itt viszonylag nagy sebességgel közlekednek a CX-5 tesztautóval, amelynek fedélzetén egy Golden Retriever – név szerint Rikka – élvezi az utazást. Látható, hogy a kanyarokkal bőségesen tűzdelt útszakaszon is nyugodtan ül az eb, elsősorban annak köszönhetően, hogy a karosszéria alig dől meg a kanyarokban. Ez a kiegyensúlyozottság a megújult G-Vectoring rendszer érdeme, amely éppen azért felel a Mazda típusaiban, hogy az utasokra minden körülmények között minimális terhelés jusson, beleértve négylábú barátainkat is. Vagyis a G-Vectoring célja a kellemetlen rezgések és karosszériamozgások kiküszöbölése, és a rendszer immár a legérzékenyebb kutyapróbán is jól vizsgázott.

Karcok ellen védi a lökhárítót a kihajtható ponyva

Egy szempontból tehát egészen biztosan jogos és érthető az Auto Trader szavazóinak döntése, miszerint a Mazda CX-5 a legjobb választás kutyatulajdonosok számára. Négylábú barátaink ugyanis még szélsőséges körülmények között is jól érzik magukat ebben az autóban, hiszen magas építése ellenére sem dülöngél, sőt, kifejezetten kényelmes menettulajdonságokkal kényeztet. Ugyanakkor azt még mi is tudjuk, hogy néhány praktikus kiegészítő ugyancsak szükséges a kutyaszállításhoz. Az utastér teljes kihasználtsága esetén például már csak a csomagtérben jut hely a kutyusoknak, és ilyenkor szükséges a járműspecifikus térelválasztó rács az utas- és a csomagtér közé.

Tetőcsomagtartó keresztrúdra telepíthető a praktikus tetősátor

Ezenkívül a ki- és beszálláskor a hátsó lökhárítóról elrugaszkodó kutyamancsok karcai ellen védő kihajtható védőponyva említhető még a kutyautaztatás alapvető kellékeként. Amint azt partnerünk, a Mazda Centrum jóvoltából megtudtuk, e kiegészítők mindegyike beszerezhető itthon is. Sőt, ennél jóval nagyobb kínálatból válogathatunk hasznos holmikat a Mazda legnagyobb európai SUV-jához – már, ha éppen ez áll a házunk előtt. Bár az sem gond, ha még az autót is be kell szerezni, mert most a CX-5 is nagy kedvezménnyel érhető el itthon.
A kiegészítők sorában többek között a levehető vonóhorog is megtalálható, akárcsak az erre szerelhető kerékpártartó. Az alábbi fotókon viszont még érdekesebb összeállítás látható.

Kutyát be, tetőre fel!

A Mazda CX-5 hétszemélyes testvére, az Ázsiában és Ausztráliában „őshonos” CX-8 már magában is igazi ínyencség az európai szemnek, sporteszközöket szállító utánfutóval és tetősátorral ellátva pedig még inkább különleges. A Japánban rendezett, sportolást népszerűsítő eseményen megörökített CX-8 éppen a típus sokoldalúságát hivatott bemutatni, szerintünk sikerrel. Nyilván itthon, a CX-5 modellekhez is örömmel látnánk efféle gyári kiegészítőket, de egyelőre ezeket hiába keressük. Persze az is igaz, hogy a vonóhorog jóvoltából itthon is akaszthatunk sporteszközeinket szállító utánfutót a CX-5 mögé. Valamint nyilván a CX-5 paramétereihez illő tetősátor is elérhető Európában, utólagos kivitelezésben. Így már minden bizonnyal nekünk is megjönne a kedvünk az autós kempingezéshez, tavasszal és ősszel éppúgy, mint nyáron.

 

One thought on “Kutyát be, tetőre fel!

Comments are closed.