Beltéri evolúció

Pontosan száz éve született a Mazda, az első hirosimai személyautó pedig 1960-ban gördült a kirakatokba. A Mazda R360 kupé, megjelenése után gyakorlatilag azonnal a „Kei Car“ kategória koronázatlan királyává vált. Osztályának nevéhez hűen, 380 kilogrammos tömegével szó szerint könnyű automobilnak számított. Aprócska, nem egészen 0,36 literes, V2-es, 16 lóerős motorjának 22 newtonméteres forgatónyomatékánál manapság egy diszkont áruház akkumulátoros fúrógépe is jobb erőben van. A spártaian egyszerű, barátságos belsőtér négy aprócska japán ember számára elegendő utasteret biztosított. A Mazda már ekkor a vezető köré építette az autót, már ekkor megjelent a máig töretlen „Jinba Ittai” szemlélet, ami a ló és lovasa közti harmóniát hivatott megteremteni.

Hangulatos kisfilmünkben valamivel több, mint fél perc alatt lepereg a szemünk előtt hatvan év Mazda modelljeinek belső fejlődése. Nem csak ennyiről van azonban szó, hiszen minden beltér egy korszakot, egy divatirányzatot, egy ízlésvilágot képvisel. Valódi lenyomatai annak az országnak, valamint kultúrának, ahol megálmodták és megalkották őket. Ami még ennél is sokkal fontosabb, hogy beleégtek a bennük felnőtt generációk retinájába. Látványukkal, illatukkal felidézik az egykori közös kalandokat. Jól tudjuk, hogy a Mazda esetében ezek szinte kivétel nélkül szép és pozitív emlékek, hiszen megbízhatóságuk, valamint kompromisszummentes minőségük okán ritkán okoztak csalódást. Jó eséllyel a bennük felcseperedett generációk később maguknak is a Mazda modelljei közül választottak járművet.

Látványosan változtak a beltéri anyagok az utóbbi 60 esztendőben. Javult a minőségük, felületük, tapintásuk, illesztésük, valamint a tartósságuk is. Bár utóbbira azért nem vennénk mérget, hiszen a hetvenes és nyolcvanas évek kopogós műanyagai is legendásan jól tűrték a nyúzást. Nem mondunk újdonságot, ha kijelentjük, hogy a KODO formanyelv a belsőtérben is telitalálatnak bizonyult. Szinte szemmel tapintható a Mazda belsőtereinek „elprémiumosodása”. Most azonban jöjjön az időutazás, amihez jó szórakozást kívánunk!