Egy Mazda élete – A harmadik wellness-kúra

Habár olykor egy-egy hosszabb utazás, kirándulás kapcsán írunk Barátunk új kora óta nyomon követett Mazda3-asával szerzett tapasztalatairól – mivel rendkívüli események szerencsére nem zavarnak bele a dolgos hétköznapokba –, most nem egy wellness-hétvégéről számolunk be. Ezúttal az autó egészségmegőrzése került napirendre, ugyanis eljött a 60 ezer kilométernél előírt karbantartás ideje.

Barátunk ismét a Mazdacentrum Budafoki úti márkaszervizét kereste fel az ilyenkor esedékes rutinműveletek elvégzésére, és telefonon keresztül sikerült is néhány nappal későbbre egy praktikus reggeli időpontot foglalnia. Az időzítés tökéletesen sikerült, a Mazda3-as éppen 60001 kilométerrel a számlálójában gördült be a műhely egyik szervizállására.

A motor megkapta a neki való nedűt
A motor megkapta a neki való nedűt

A gyártó 60 ezer kilométernél csak a motorolaj és az olajszűrő cseréjét írja elő kötelezően, illetve a levegőszűrő és az utastéri pollenszűrő ellenőrzését, szükség esetén cseréjét. Így Barátunk autója megkapta a friss, 0W-20-as Skyactiv kenőanyagot az új olajszűrővel. Ám a másik két szűrő csak csekély elkoszolódást mutatott, annak egy részét is sűrített levegővel kifújták a szervizben, ezért a szerelő javaslatára ezeket nem cserélték ki. A pollenszűrő cseréjét egyébként Barátunk a tavaszi, szezon előtti légkondicionáló-tisztítással szokta egybekötni. Mindemellett a teljes körű átvizsgálást is elvégezték, amely során mindent rendben találtak, a gyári fékbetétek még félig sem koptak el.

A levegőszűrő alig volt koszos, ezért csak kifújták sűrített levegővel
A levegőszűrő alig volt koszos, ezért csak kifújták sűrített levegővel

Barátunknak azonban akadt néhány apró észrevétele, amelyeknek tüzetesen a végére jártak a szervizben. Először is a kijelzőn korábban megjelent egy üzenet, amely szerint a központi zár távirányítójában merül az elem, habár Barátunk nem tapasztalta, hogy csak a jármű közvetlen közeléből működne. Mindenesetre beszerzett egy tartalék elemet szükség esetére, és ezt most a műhelyben segítőkészen kicserélték, biztos, ami biztos.

„Pezsgőtöltés” alatt az akkumulátor
„Pezsgőtöltés” alatt az akkumulátor

Ezenkívül álló helyzetben a motor automatikus leállítására, majd a tengelykapcsoló-pedál kinyomásakor újraindítására szolgáló i-stop rendszer a használati körülményektől és időjárási viszonyoktól függetlenül néha nem állította le a motort, habár a használati útmutatóban leírt feltételek teljesültek. A diagnosztikai műszer kimutatta, hogy az akkumulátor töltöttsége a rendszeres használat és hosszú utak ellenére 74 százalékos (ennyi volt a 40 ezer kilométeres szervizeléskor is), márpedig az i-stop csak 75 százalékos töltöttség felett működik. Ezért elvégeztek egy „pezsgőtöltésnek” nevezett eljárást, ami azt jelenti, hogy egy speciális töltővel, viszonylag nagy áramerősséggel három órán keresztül töltötték, majd három óráig pihentették az akkumulátort. Pezsgő, pihenés, igazi wellness-program, éppen csak masszázst nem kapott az akku! Viccet félretéve, azóta tökéletesen teszi a dolgát az i-stop, minden helyzetben leállítja a motort, amikor csak lehet.

Néha akadozik a tükörbehajtás, lehet, hogy ütést kapott egy óvatlan gyalogostól
Néha akadozik a tükörbehajtás, már elbírálás alatt áll a garanciális javítás

Végül azt a jelenséget is „kivizsgálták”, hogy az utóbbi időben a motoros tükörbehajtás néha csak félig hajtja be vezető oldali visszapillantó tükröt. Külsérelmi nyomot és hibakódot nem találtak, ezért a szervizben készségesen felvették a „jegyzőkönyvet”, és kiküldték a németországi központba az esetet garanciális javítás engedélyezésére. Amennyiben pozitív válasz érkezik, egy későbbi időpontban garanciálisan kicserélik majd a mechanizmust, illetve a szükséges alkatrészeket.

Többek között ellenőrizték a „testnedvek” fagyáspontját
Többek között ellenőrizték a „testnedvek” fagyáspontját

Az extra műveletek elvégzéséért a Mazdacentrum Budafoki úti márkaszervize nem számított fel pluszköltséget, ismét kifejezve ügyfélközpontú, méltányos hozzáállását. Barátunk így ezúttal is elégedetten és kellően felüdült, a hideg télre tökéletesen felkészült autóval távozott a műhelyből.

Ezt hívják tökéletes időzítésnek
Ezt hívják tökéletes időzítésnek