Díjhalmozó

Nyakunkon a tavasz és már hazánkba is megérkeztek a negyedik generációs Mazda MX-5 első példányai. Csoda, hogy mostanában minden erről az új roadsterről szól a japán márkánál? Sőt, nem csak a Mazdánál, hiszen folyamatosan érkeznek a hírek az újabb és újabb díjakról, elismerésekről, amelyeket az új MX-5 zsebelt be. Íme a legfrissebbek.

Hol van már az év vége, sőt az év elejét is letudtuk már, amikor leginkább dúl az összegző, díjkiosztó szezon. A vadonatúj Mazda MX-5 kiválóságát méltató elismerések sora mégis szakadatlanul gyarapodik, pedig mostanra már a legtöbb piacra eljutott az újdonság, köztük az olyan kicsikre is, mint a magyar. Nagy-Britanniában pedig elsők között landolt az új MX-5, mégis csak a közelmúltban kiáltotta ki a What Car? magazin 2016 legjobb nyitható tetős típusává a Mazda roadsterét. Hasonlóképpen, az ugyancsak brit The Sunday Times is a legkiválóbbnak ítélte, mégpedig a legjobb roadsternek, egyúttal beválogatva 2016 száz legjobb autója közé az MX-5-öt.

A japán Kuhl Racing szerint az új Mazda MX-5 idomainak is kell egy kis tuning
A japán Kuhl Racing szerint az új Mazda MX-5 idomainak is kell egy kis tuning

A német Auto Motor und Sport magazin olvasói szerint is az új MX-5 a legjobb import nyitható tetős típus. A portugál Turbo magazin szintén nem csak a roadsterek, hanem úgy összességében a nyitott autók legjobbikának találta az MX-5 legfrissebb kiadását. A szomszédban, Spanyolországban is hasonlóképpen vélekednek a GEOM Index oldal látogatói, sőt szerintük a Mazda MX-5 – tetőtől függetlenül – egyszerűen a legjobb 2015-ös típus. Egy kissé távolabb, Ausztráliában, a Wheels magazin egyenesen az Év Autójának választotta a Mazda roadsterét. Ezúttal harmadszor, ugyanis a négy generációból csak egy nem vált Év Autójává a Wheels magazinnál.

Az új MX-5 optikai újraálmodásának talán egyik leglátványosabb példája a Kuhl Racingé
Az új MX-5 optikai újraálmodásának talán egyik leglátványosabb példája a Kuhl Racingé

A tengerentúli sikerekről már beszámoltunk a közelmúltban, ám azóta a U.S. News & World Report is 2016 legjobb ár-értékarányú sportautójaként magasztalta az MX-5-öt. Kanadában pedig a TSN Motoring TV szerint az Év Sportautója az új Mazda MX-5. Mindez történt azután, hogy Japánban már tavaly év végén az Év Autójává választották a roadstert, és a skót Év Autója választáson is a legjobb nyitható tetősként szerepelt, csakúgy, mint az ausztrál Drive magazin megmérettetésén. Így tehát elmondható, hogy az új Mazda MX-5 igazi békenagykövet, hiszen földrajzi, vallási vagy faji hovatartozástól függetlenül összekovácsolja az embereket, nemzeteket. Az pedig már csak hab a tortán, hogy egyesek szerint nem csupán most fantasztikus a Mazda új roadstere, hanem a jövőben is az lesz. Nyilván erre alapozva válogatta a veterán járművekkel foglalkozó amerikai Hagerty a gyűjtők figyelmébe ajánlott Top 10 listájába az új MX-5-öt, mint a jövő egyik nagy klasszikusát.

Íme a jövő klasszikusa
Íme a jövő klasszikusa