Csillagos ötös a hármasnak

010_nyitoAz új Mazda3 ultra-magas szakítószilárdságú acélból készült „teste” nem csupán a karosszériamerevség fokozásáért és az autó tömegének csökkenéséért felel, minden eddiginél biztonságosabb utazási élményt is garantál kormányosa és utasai számára. Ezt támasztják alá a jármű hivatalos törésteszt eredményei is.

A kiértékelés alapján a Mazda3 hivatalosan is Európa egyik legbiztonságosabb gépjárműve lett! A független biztonsági hivatal, az Euro NCAP ötcsillagosra minősítette a japán gyártó legkelendőbb típusának új generációját, ami a kitűnő besoroláson kívül kiemelkedő részeredményekkel is büszkélkedhet.

Így értékelte Európa vezető független biztonsági szervezete a Mazda kompaktját
Így értékelte Európa vezető független biztonsági szervezete a Mazda3-at

A kiváló kompakt Európa legmagasabb pontszámai közé tartozó eredményeket tudhat magáénak mind a felnőtt, mind a gyermek utasok biztonságát vizsgálva. Számszerűsítve előbbi 93 százalékot, utóbbi pedig 86 százalékot jelent. A gyalogosok védelmére 65 százalék járt, a biztonságot növelő rendszerek hatékonyságára pedig 81 százalék. Ezek az értékek mind messze meghaladják az öt csillag elnyeréséhez szükséges értéket.
A Mazda3 az ötödik típus a gyártó kínálatában, amely az Euro NCAP értékelési kritériumainak 2009-es szigorítása óta kiérdemelte a legmagasabbnak számító minősítést. Ötcsillagos elődei a korábbi Mazda3, az előző és a jelenlegi Mazda6, valamint a CX-5 voltak.

Kis tömegű, ugyanakkor az eddiginél merevebb a Skyactive platform
Kis tömegű, ugyanakkor az eddiginél merevebb a Skyactiv platform

Az új Mazda6 és CX-5 modellekhez hasonlóan a Mazda3 esetében is az ütközés erejét csillapító Skyactiv szerkezetnek köszönhető a kiemelkedő eredmény. A korábbinál 31 százalékkal merevebb autó egyúttal könnyebb is elődjénél, az ebből származó tulajdonságai – mint a pontosabb irányíthatóság és hatékonyabb fékezhetőség- tovább növelik egy baleset elkerülésének lehetőségét.

Milliméter hullámhosszú radarok, lézer és kamera alkotják az aktív biztonsági rendszer magját
Milliméter hullámhosszú radarok, lézer és kamera alkotják az aktív biztonsági rendszer magját

A biztonságos vezetési élményt tovább fokozza az i-Activsense érzékelő-alapú rendszere. Az ehhez hasonló aktív biztonsági technológiák értékelése jelenleg nem tartozik a Euro NCAP vizsgálati körébe. Várhatóan az idei év folyamán egészül majd ki vele a vizsgálat, de nekünk „Mazdásoknak” jó tudni, hogy a Mazda ilyen fejlett rendszerekkel is vigyáz az autóiban utazókra.

One thought on “Csillagos ötös a hármasnak

Comments are closed.