Mindig tapad!

Ősz végén, tél elején, a hideg beköszöntével jön el az összkerékhajtású járművek szezonja, amikor egyre gyakrabban válnak csúszóssá az utak. Mármint elvileg. Valójában viszont mindig plusz biztonságot ad az összkerékhajtás, ahogy az alábbi példákból is látható.

Száraz úton éppoly veszélyt jelenthetnek a poros útszakaszok, vagy a felhőszakadások alkalmával lezúduló nagymennyiségű csapadék, mint a téli jeges utak. Mindez örök aktualitást ad a CX-5 alábbi filmjének. Ebben ugyanis a Mazda SUV összkerékhajtási rendszerének (AWD) képességeit vizsgálták. Pontosabban azt, hogy miként áll helyt az i-ACTIV AWD rendszer különféle helyzetekben, amikor ilyen-olyan okból romlik a tapadás. Ráadásul mindezt kanyarban tesztelték a mérnökök. No és konkrétan mit takar az „ilyen-olyan ok”, ami megdolgoztatja az összkerékhajtást? Még a nyári poros és felhőszakadásos felületeknél is extrémebb kihívást. A videóban ugyanis zselé, jégkocka és szappan „borult” az útfelületre, amitől az síkossá vált. Zselés és szappanos utakkal ugyan jó eséllyel nem kell számolnunk nyáron sem, ám jeges eső után akár a hétköznapokban is bekövetkezhet, hogy jégdarabok borítják az utat. Lássuk, hogyan boldogul ilyenkor a Mazda CX-5 AWD.

Nos, aligha akad szégyenkeznivalója a Mazda mérnökeinek, hiszen láthatóan jó munkát végeztek. Az összkerékhajtású Mazda CX-5 még szappanos felületen is megőrizte tapadását, és ugyancsak biztonságosan fordult a többi csúszós felületen. Ez pedig már csak azért is örömteli, mert a fokozott tapadás nemcsak a biztonságot, hanem a vezetési élményt is fokozza. Mivel vérbeli Mazda módjára, természetesen a CX-5 is élvezetesen terelgethető a kanyargós hegyi utakon, így jó tudni, hogy bátran elindulhatunk vele akkor is, ha „piros hó” – vagy éppen szappanos eső – esik. A többi pedig már csak hab a tortán – stílus, precizitás, kézművesség és szépség – csak hogy néhányat említsünk. A CX-5 mellett a Mazda néhány tengerentúli típusa kapcsán mindezeket szemléletesen mutatják be az alábbi észak-amerikai reklámok.

 

One thought on “Mindig tapad!

Comments are closed.