Lendületes kezdés

Amint beköszöntött a tavaszi jó idő, március végén máris megtartotta immár hagyományos szezonnyitó hétvégéjét a Magyar MX-5 Klub. Az első nap a pályaautózásról, a második a túrázásról szólt, méghozzá gyönyörű napsütésben. Csak így tovább!

Mire vágyik egy igazi miatás? Egyrészt arra, hogy biztonságos körülmények között, zárt pályán kihasználhassa kedvenc kis roadstere sportos képességeit, másrészt arra, hogy gyönyörű tájakon kalandozva élvezhesse a nyitott tetővel autózás örömeit. Pontosan tudják ezt a Magyar MX-5 Klub vezetői, ezért a jól bevált receptet követve szervezték meg az idei szezonnyitót is. Szombatra egy remek pályanapot hoztak össze a Kakucsringen, vasárnap pedig egy mecseki túrával kedveskedtek a résztvevőknek. A kettő közötti estét, illetve éjszakát pedig a szekszárdi Bodri Pincészet vendégszeretetét élvezve töltötte a népes csapat.

Mindenki saját vérmérsékletének megfelelően autózhatott a pályán
Nyolcasával, a generációkat tekintve teljesen vegyesen hajthattak fel a résztvevők a pályára

Szombat reggel a Kakucsringen közel nyolcvan Mazda MX-5 gyűlt össze. Körülbelül egyenlő arányban képviseltette magát a négy generáció, bár talán NB-ből érkezett a legtöbb. A nap kötetlen hangulatban telt, ám néhány szabályt be kellett tartaniuk a „versenyzőknek”. Egyszerre nyolc roadster gurulhatott fel a pályára, amelyek nyolc percig körözhettek, majd egy hűtőkör után le kellett vonulniuk, átadva helyüket a következő nyolc autónak. Kötelezően bukósisakot kellett viselniük a résztvevőknek, a csomagtartót és az utasteret pedig teljesen ki kellett üríteniük.

Természetesen nem csak gyári technikájú MX-5 roadsterek érkeztek a pályanapra

Ha valaki kicsúszott, akkor egy autómentő érte ment, kivitte a parkolóba, majd onnan egy következő csoportban folytathatta a száguldozást. Hivatalos időmérést nem végeztek a pályán, hogy ne a vérre menő versenyzésről szóljon a nap, hanem az önfeledt élményautózásról. Nem is történt baleset, még egy apró ütközés sem, holott a résztvevők közül sokan nem kímélték gépeiket, egész nap sírtak a gumik és bőgtek a motorok a pályán.

Szinte egy ágyban a szeretett kis roadsterrel
A parkolóban legelöl nem egy jubileumi kiadás áll, csak egy hasonló színűre fóliázott példány

A jócskán felturbózott adrenalinszint levezetésére kiváló helyszínt biztosított este a szekszárdi Bodri Pincészet. Hangulatos éttermében ízletes falatok és zamatos borok mellett eleveníthette fel a csapat az eseménydús nap legizgalmasabb pillanatait. Autóikkal pedig közvetlenül az igényes kis apartmanok mellé parkolhattak le, így az ablakból nemcsak a festői környezetben, hanem roadstereikben is gyönyörködhettek.

Pihenő a Mecsek hegyi útjain
Pécs belvárosát ellepték a Miaták

Vasárnap reggel a csapat a Mecsek keleti szerpentinjeit vette célba a szikrázó napsütésben, majd dél körül bevonultak Pécs belvárosába. Itt kétórás szabadprogram következett, vagyis jutott idő egy kellemes sétára és ebédre is. Aztán az Orfűi-tóhoz gurult el az MX-5-ösök serege, ahol a tóparton felsorakoztak egy csapatfotózásra és egy végső bandázásra. Majd életre szóló élményekkel tele mindenki hazaindult annak reményében, hogy az idei szezon minél több napsütéses, meleg idővel kedveskedik a miatásoknak.

Búcsúfotó az Orfűi-tó partján