Nagyon szép, „Mazda fiam”, három piros pont

Hamar begyűjtötte a piros pontokat a Mazda három elsőse, hiszen közülük még csak az egyik érkezett meg a magyar piacra. Így viszont elmondható, hogy a márka mindhárom új típusának formatervi munkáját hivatalosan is elismerte a szakma. Gratulálunk!

Tulajdonképpen érthetetlen, hogyan nem nyert Red Dot Award díjat a Mazda CX-5. Hogyan kerülhette el éppen a KODO formanyelv első képviselője a zsűri figyelmét annak idején, e típus megjelenésekor. Persze valószínűleg belátták a tévedést az ügyben döntéshozók. Hiszen azóta évről évre, immár harmadik esztendeje, folyamatosan szerepel a Mazda valamely típusa a Red Dot Award díjazottjai között. Sőt, idén mindjárt három is. Három újdonság, három díj. Ennyi.

Már megjelenése előtt győztes a Mazda CX-3
Már megjelenése előtt győztes a Mazda CX-3

Győzött a Mazda CX-3 – a 31 kategória egyikében. Érthető módon nem csupán nekünk, elfogultaknak és nem is csak a sajtó képviselőinek tetszik a Mazda vadonatúj szabadidő-autója, hanem a dizájnszakembereknek is. Pedig nem csupán a formák, a tekintetet és a szívet egyaránt rabul ejtő vonalak számítanak a Red Dot Award odaítélésekor. A dizájn mellett az innovációt, a funkcionalitást, valamint ergonómiai és ökológiai szempontokat egyaránt figyelembe vesz a nemzetközi dizájnerekből és újságírókból álló szakmai zsűri. Ám ez még mind semmi, ugyanis az 1955-ben, a németországi észak-rajna-vesztfáliai dizájn centrumban alapított Red Dot Award Legjobbak Legjobbika díját idén toronymagasan a Mazda MX-5 nyerte el. Aligha érheti a Mazda roadsterét ennél nemesebb elismerés, mint a „fokozás fokozása” a dizájnvilág egyik legjelentősebb nemzetközi versenyén.

A legkisebb is számít, azaz dicséretet érdemel a Mazda2
A legkisebb is számít, azaz dicséretet érdemel a Mazda2

Hasonlóképpen érdekes az új Mazda2 Honourable mention díjának elnevezése. Nekünk erről az jutott eszünkbe, mintha a díjak kiosztása végén egyszer csak a zsűri szeme elé került volna a Mazda2, mire a döntéshozók egy emberként csaptak volna a homlokukra: „Ez még nem kapott semmilyen díjat? Pedig muszáj, kapnia, mert annyira fantasztikus. Legalább egy dicséretet, ha már egyszer minden más lehetőséget „kilőttünk”. Oké, rendben, megszavazva.”
A Mazda6 és a Mazda3 után tehát idén az új Mazda2, a CX-3 és a legfrissebb MX-5 díjgyűjteményei is gazdagodtak a Red Dot Award elismerésekkel. A világ 56 országából származó használati tárgyak, épületek, hirdetések és megannyi egyéb szemet, szívet, lelket gyönyörködtető pályamű közül összesen 4928 darabot értékelt a zsűri. A díjakat hivatalosan június 29-én veheti át a Mazda, Essenben. Ezt követően egy hónapon keresztül tekinthetők meg a díjazottak az essen-i Red Dot Design Múzeumban, illetve a www.red-dot.de oldalon.

Egyértelmű fölénnyel a legjobbak legjobbika a Mazda MX-5
Egyértelmű fölénnyel a legjobbak legjobbika a Mazda MX-5