Mazda Múzeum nyílik

Természetesen már jó ideje létezik saját, „hivatalos” múzeuma a Mazdának, mégis fontos eseménynek tekinthető az idén elkészülő újabb létesítmény megnyitása. Az sem titok, hogy miért.

Konkrétan Japánig kellett utaznia eddig annak, aki a Mazda sok évtizedes munkásságának gyümölcseit akarta megtekinteni, és csak a márka saját múzeumában tehette ezt meg. 2016 közepén azonban Európában is nyílik Mazda Múzeum. Mégpedig a világ egyik legnagyobb Mazda magángyűjteményébe enged betekintést a német Auto Frey márkakereskedés. Száznegyven járművet számláló veterán flottájának pontosan a felét mutatja majd be az 1500 négyzetméteren nyíló új Mazda Múzeum. Az Augsburg történelmi belvárosában megvalósuló múzeum létrehozásában a Mazda németországi importőre is kivette a részét.

Mazda Cosmo Sport 110S
Mazda Cosmo Sport 110S

A bemutatásra kerülő járművek kiválasztása azzal a céllal történik, hogy a Mazda valamennyi bolygódugattyús modelljét megtekinthessék a látogatók Augsburgban. Ám nem csupán az ezek közül leghíresebb RX-7 különböző generációi kapnak majd itt helyet, hanem olyan különlegességek is, mint például a Cosmo Sport 110S és a Wankel-motoros Mazda Parkway Bus. Ezenkívül a Mazda Rotary Pickup, valamint a hetvenes és nyolcvanas évek bolygódugattyús Mazda RX modelljei is megcsodálhatók majd Európa új Mazda Múzeumában.

Mazda K360
Mazda K360

A Wankelek mellett természetesen a Mazda többi jól – vagy éppen kevésbé – ismert típusa sem hiányzik majd. Így ott lesz az 1970-es évek elején Európába érkezett első Mazda típus, a 616, valamint a 323, a 626, az MX-5 roadster és a Xedos különböző modelljei is. Továbbá néhány olyan különlegesség is helyet kap a Mazda új múzeumában, amelyeket soha nem forgalmaztak az öreg kontinensen – például azért, mert még az itteni megjelenés előtt készültek, az 1960-as években. A kiállított járművek között így tehát feltűnik majd egy K360, valamint a Luce RX-87, a Familia 1000 Coupe és az Autozam AZ-1 is.

Autozam AZ-1
Autozam AZ-1

Az új Mazda Múzeum bemutatótere mellett 650 négyzetméteres rendezvényterem, valamint étterem és az „ereklyék” beszerzésének színhelyéül szolgáló üzlet is helyet kap. A márka első nem japán múzeuma kapcsán az is jó hír, hogy nekünk, magyaroknak sem kell túl sokat utaznunk a „Mazda Classic – Automobile Múzeum Frey” megtekintéséhez. Hiszen Augsburg Németország viszonylag közeli csücskében, Münchentől alig nyolcvan kilométerre található. A nyitás pontos időpontja egyelőre még nem ismert, a terv szerint 2016 tavaszán nyitja meg kapuit Európa Mazda Múzeuma, ám ez könnyen „belecsúszhat” a nyárba. Mi már alig várjuk.

Három a kupé...
Három a kupé…