Az Ikon és a Fekete Lovag

M_7572

Nem is olyan rég mutatták be a Mazda MX-5 negyedik generációját, de máris megjelent belőle egy különleges kiadás, az Icon. Elsőre meglepő lehet ez a hír, hiszen ilyen akciókat akkor szoktak bedobni a gyárak, ha fel kell pörgetni az eladásokat, itt pedig erről szó sincs, a gond inkább az, hogy nem tudnak annyi autót gyártani, ahányra megrendelés érkezik.

A kulcsszó ezúttal a hagyomány. Icon néven készült a második és harmadik MX-5 generációból limitált példányszámú, különleges modell, miért pont a negyedik maradjon ki? Az első Icon 2000-ben jelent meg, 750 készült belőle vörös színben és az 1.8iS motorral. A következő 2005-ben került a kereskedésekbe, ebből már 1563-at vehettek meg a szerencsések, 1,6-os vagy 1,8-as motorral, narancs, fekete, ezüst és szürke színekben. A legdögösebb változat 2007-ben érkezett az, 1,8-as és 2,0-s motorral vörös, kék és fehér színben.

iconse
A harmadik Icon sorozat volt a legmutatósabb – idáig

A képeket elnézve talán szerencsésebb azt mondani, hogy a legdögösebb volt, mert a negyedik generáció mindent visz. Ebből csak 600 darab készül majd, és talán meglepő, de csakis a kisebb, 1,5 literes motorral. A Mazdánál viszont egész komolyan gondolják, hogy nem csak a lóerők számán múlik a vezetés élvezete az MX-5-ben, és milyen igazuk van. Mi már próbáltuk és mindenkinek azt javasoljuk, hogy tessék csak kipróbálni ezt a 131 lóerős változatot, nagyon megéri. Színben sincs nagy választék, feketét vagy fehéret kérhet a kedves ügyfél.

Meg extrákat, amitől a sima MX-5 Icon lesz. Szédítő vörösre fényezett tükröket, hátsó szpoilert, oldalszoknyát és első légterelőt, ezek remekül mutatnak mind a fekete, mind a fehér karosszérián. Egyedi 16 colos könnyűfém felnik járnak az autóhoz, na meg fekete bőrülés, parkolóradar, fényérzékelős lámpák, és esőérzékelős ablaktörlők.

Mazda MX-5 Icon
A módosítások aprók, nem törik meg a forma harmóniáját, de kellően látványosak
Mazda MX-5 Icon
A vörös kiegészítők mindkét karosszériaszínnel jól harmonizálnak

600 darab nem sok, biztos lesz aki lemarad, és tuti, hogy olyanok is akadnak, akik csak azért nem rendelnek egy Icon-t, mert csak a kisebb motorral kapható, de szerencsére ők is szert tehetnek egy majdnem ilyen autóra, talán még ritkábbra, a japán Damd tuningcég Dark Knight nevű átalakító csomagjával. Ebben agresszívabb kinézetű légterelőket és oldalsó elemet találunk, akár karbonból is, egyedi bőrbevonatot és csinos kulcstartó teszi egésszé a készletet, az árak pedig nem is olyan elvetemültek, 6-700 000 forintnyi jenből ki is jön az egész.

MX-5 Damd Black Knight
A Damd átalakító készlete látványosabb, főleg a repülők wingleteire hasonlító kis szárnyacskák
Damd Mazda MX-5 Black Knight side wiew
Harcra kész lovagként nézi az utat az MX-5 a Damd átalakítása után