Augsburg új csillaga

Jó ideje várjuk már az első valódi Mazda Múzeum megnyitását itt, Európában, s immár elmondhatjuk, hogy nem hiába! Május 13. óta ugyanis már látogatható Augsburgban a Mazda Classic Automobil Museum Frey.

Fővárosunktól alig 800 kilométerre, autóval bő 7 órányi távolságra fekszik Augsburg városa, Németországban. Itt nyitotta meg kapuit a Mazdák legújabb szentélye, amely ráadásul Európában az első hivatalos Mazda Múzeum. Sőt, nemcsak az öreg kontinensen, hanem világviszonylatban is különleges a japán márka történetét bemutató tárlat, hiszen eddig csakis Japánban létezett hasonló, látogatható gyűjtemény. Már csak ezért sem lehet kérdés, hogy a Mazda márka minden igazi rajongójának el kell látogatni ide, először akár már idén nyáron.

Egy 1897-ben épült villamos remizben kapott helyet Európa első Mazda Múzeuma

A közel 100 éves márka augsburgi múzeuma a helyi Mazda márkakereskedés és a német Mazda központ együttműködésével jött létre, s összesen 45 különleges autónak ad otthont. Valóban különlegesek ezek, hiszen a kiállított példányok között nemcsak európai modellek, hanem a világ más tájain forgalmazott ritkaságok is megtalálhatók. „Az intézmény egy álom beteljesülése a Frey család számára, amely így megoszthatja a világgal egyedülálló, a világ számos pontjáról származó régi Mazdákból álló gyűjteményét. Nagyon büszkék vagyunk, hogy a család a Mazda hálózatát erősíti” – mondta Akira Marumoto, a Mazda alelnöke.

Augsburg belvárosában található a Mazda Classic Automobil Museum Frey

Az új Mazdák forgalmazásával 1978 óta foglalkozó Frey család 120 darabos gyűjteményének csupán egy része csodálható meg az új múzeumban, ám a kiállított darabok folyamatosan cserélődnek. Sok más mellett jelenleg a Németországban először forgalomba került Mazda 616 egy 1976-os példánya és a márka első sorozatgyártású típusa, egy 1960-a R360, valamint egy 1962-es, háromkerekű K360 kisteherautó is megtalálható a 45 kiállított jármű között. No és persze nem hiányzik az 1967-es Cosmo, az 1969-es Luce és a Mazda legnépszerűbb Wankel-motoros típusa, az 1992-es RX-7 sem. Szintén 1992-es a középmotoros AZ-1 kiállított példánya is, ám jóval idősebb a Mazda3 1966-os ősének tekinthető Familia 1000 Coupé.

Egyszerre 45 jármű parkol a múzeum kiállítási terében a Frey család 120 tagú gyűjteményéből

A múzeumban egy rendezvényterem és étterem is megtalálható, csakúgy, mint a kihagyhatatlan ajándékbolt, nehogy üres kézzel, Mazda-emlék nélkül térjünk haza. További információ a múzeum honlapján található. Ha pedig marad még idő a nézelődésre, akkor érdemes megnézni Augsburg további nevezetességeit is. A haszonjárművek iránt is érdeklődők például biztosan nem hagyják ki az MAN Múzeumot és a Vasúttörténeti Parkot. A város történelméről persze többet árul el az 1500-as években épült Fuggerei épületegyüttes, a Szent Márk templom, a Városháza, a Bábszínház Múzeum, a Schaezlerpalais, és még hosszan sorolhatnánk. A Mazda Múzeum folyamatosan frissülő „flottája” miatt persze amúgy is érdemes többször visszalátogatni ide, így ezzel együtt a város nevezetességei közül sem marad ki semmi.