Turbós hármas

Az új esztendő legelső bejegyzésében a jövő nemzedékének egyik kultikus modelljével, a Mazda3 2.5 Turbo bemutatásával foglalkozunk. Korábban már írtunk róla, most azonban nem kisebb személyiség lesz a segítségünkre, mint az autótesztek ikonikus fenegyereke, Doug DeMuro. Aki késlekedés nélkül, rögtön belecsap a lecsóba és a 2,5 literes, turbófeltöltéses Skyactiv-G 2.5T benzinmotor teljesítményével kezdi a bemutatást. A kizárólag az amerikaiak kiváltságának számító hármas olyan, autós kártyán is jól csengő adatokkal brillírozik, amivel kiemelkedik a kompakt kategória mezőnyéből.

Ráadásul a 253 lóerő, valamint a 434 newtonméter a Mazda intelligens i-Active összkerékhajtási rendszerének köszönhetően az útfelülettől és időjárás szeszélyeitől függetlenül szinte maradéktalanul menetteljesítménnyé váltható. Feltéve, ha prémium üzemanyagra is telik a hamburgereken megspórolt dollárokból, hiszen 91-es normálbenzinnel „csupán ” 230 musztáng ereje és 420 newtonméter húzódik a csinos motorháztető alá. Még csak nem is a hármas kiváltsága ez a négyhengeres erőforrás, hiszen atmoszferikus és turbófeltöltéses változatai szinte a Mazda teljes amerikai kínálata számára elérhetőek. A korábban nálunk járt CX-9 szabadidő-autóban is ilyen duruzsolt.

Ezt a tekintélyes erőt nem bízták a tengerentúli felhasználók meglehetősen szerény tengelykapcsoló-kezelési tudományára, hiszen kizárólag hatfokozatú automatikus sebességváltóval kínálják. A többé, de inkább kevésbé elődnek tekinthető, immár kétgenerációs „hátrányban” lévő 2,3 literes, 260 lóerős Mazda3 MPS sportautóval ellentétben a Turbo nemcsak ötajtós, hanem lépcsőshátú Sedan karosszériaváltozatban is elérhető. Az igaz ugyan, hogy Japánban nemcsak MPS Sedan, hanem összkerekes hármas is választható volt, de ezek közül gyakorlatilag egy sem hagyta el a felkelő nap országát. Azonban nem szaporítjuk tovább a szót, inkább átadjuk Dougnak, aki a maga sajátságos, félreismerhetetlen módján, kedves humorral kalauzol benneteket tovább a Mazda3 2.5 Turbo rejtelmeibe, valamint vezetési élményébe. Utóbbi tartogat meglepetéseket, olyannyira, hogy még a sokat látott, amerikai „rókát” is meglepte! Jó szórakozást kívánunk!