Variációk MPS-re

Ó, hol vannak már azok az évek, amikor MPS változat készült a Mazda3-ból. Manapság már inkább az új Mazda3 MPS képe lebeg a szemünk előtt, hiszen egyesek tudni vélik, hogy 2016-ban a jelenlegi generációból is érkezik egy ilyen legerősebb kivitel. Most azonban nem erről esik szó az alábbiakban, hanem az előző Mazda3 MPS modellről.

Írtunk már arról korábban, hogy mire jó a Mazda MX-5, és mostani bejegyzésünknek is ez az apropója – Mazda3-ra lefordítva. Hiszen több más Mazda típushoz hasonlóan a Mazda3 és főként annak MPS kivitele is igen kedvelt a tuningolók körében. Ez az alapvetően polgári elsőkerék-hajtású kompakt típusnak tervezett jármű MPS változatában már kellőképpen erős is a gyors élményautózáshoz. Sokan tehát érthető módon ebbe az irányba fejlesztik tovább, még erősebbé alakítják, még szebben duruzsoló kipufogót építenek be, és számos egyéb módon gondoskodnak autójuk kitűnéséről a tömegből. Annak ellenére, hogy a Mazda3 egyébként sem egy gyakori típus, pláne nem az a Mazda3 MPS. Egyesek azonban mégis annyira belelendülnek az egyediesítésbe, hogy a belső értékek fokozása mellett a külsőt is alaposan kezelésbe veszik. Netán nem is a tartalomra helyezik a hangsúlyt, hanem kizárólag a külsőre. A csinosításhoz persze egyáltalán nem is szükséges, hogy MPS kivitel legyen az alap, hiszen az átalakítás végére már szinte a típus is alig ismerhető fel.
A fentiek mindegyikére találunk példát az alábbi három videóban, kellemes, hangulatos kisfilmekben tálalva. Az elsőben tulajdonképpen az autót nem is láthatjuk, csak azt, amit tud. Nyilván a minél jobb időeredmény elérése érdekében teszi meg többször is „ló és lovasa” a nem túl hosszú távot, a fülnek is kellemes hangélménnyel.

Míg az előző videóban a sebesség kapott hangsúlyt, úgy az alábbiban inkább a látvány és a hangulat az úr. Pedig ebben is Mazda3 MPS modellek a főszereplők, ám közülük az egyik például egy lowrider, vagyis nem az aszfaltszaggató menetteljesítmények elérése érdekében építették át:

Ha az előző két MPS modellre igaz, hogy készítői elsősorban nem gyorsabbá akarták tenni őket, hanem feltűnőbbé, akkor ez fokozottan igaz az alábbi videóban látható példányra. Ez már nem is MPS, mégis brutálisabb az előző kettőnél – legalábbis megjelenésben:

One thought on “Variációk MPS-re

Comments are closed.