Mazdaművészet

Aligha kell bizonygatni – pláne itt a Mazdablogon – hogy a Mazda nem szokványos autómárka. Élő, lüktető „lény”, amely érzelmeket kelt, örömöt gerjeszt és művészeket inspirál. E művekből adunk most ízelítőt.

Egy óriási műalkotás hirdeti az Egyesült Államokban, a Laguna Seca versenypályánál a Mazda Le Mans-i sikerét. Bizony, kétségtelenül nagy büszkeségre adhat okot kedvenc márkánknak, hogy a Le Mans-i 24 órás autóverseny történetében egyedüli japán márkaként tudott nyerni. Sőt, az egyetlen gyártó, amely Wankel-motoros versenyautóval tudott győzni. Igazán meggyőző siker ez egy olyan önálló márkának, amely különcségével igyekszik kitűnni a tömegből. Így szerintünk természetesen érthető, hogy éppen az 55-ös rajtszámú Mazda 787B ihlette meg a Mazda Raceway Laguna Seca versenypálya üzemeltetőit.

John Cerney alkotása Laguna Seca hatalmas – kétdimenziós – Mazda 787B versenyautója

„Ha Mazdát vásárolsz, akkor belépsz a klubba.” Ez a mentalitás vezérelte a Mazda kanadai képviselőit – hiszen nem csak az Egyesült Államokban rajonganak kedvenc márkánkért, avagy a hideg ország is érző szívek otthona. A Mazda kanadai importőre olyan otthonos márkakereskedéseket álmodott meg, ahová betoppanva egy hangulatos klubban érezhetik magukat az ügyfelek. Emellé a miliő mellé természetesen nem hiányozhat néhány stílusos, ugyanakkor a hely szellemiségéhez illő művészeti alkotás sem. Ezért megkeresték a brit Guy Allent, hogy álmodja meg a Mazda múltját és jelenét, saját, egyéni kifejezésmódjával. Az eredmény nem is maradt el.

Ló és lovasa, valamint a világ legnépszerűbb roadstere – itt semmi nem szorul magyarázatra
Egy csöppnyi jelen, ahogy a művész látja

Sajátos stílusban megszülető alkotásai létrehozásában Guy Allen a jelen modern számítógépes lehetőségeit éppúgy igénybe veszi, mint a hagyományos rajztechnikát. Mindezek keverékéből jött létre a Mazda nevezetességeit bemutató sorozat, amelyből csupán ízelítőt ad az itt látható néhány kép. Hiszen ezek mellett például a Mazda Cosmo, az RX-7 és persze az MX-5 RF is megelevenedik Guy Allen jóvoltából. A brit művészt nem csak azért választotta a Mazda, mert nagy tapasztalattal rendelkezik az „autós művészet” világában. Azért is, mert művészi technikáját nagyban befolyásolta japán felesége, Mirei. Ezenkívül szintén egyedi színezetet ad Guy Allen műveinek, hogy az autós világ ábrázolásán túl képregényeket is készít, és ez ugyancsak tetten érhető műveiben. E változatosságot pedig a fehér, a szürke megannyi árnyalata és persze a Soul Red szín alkalmazásával valósította meg a művész.

Természetesen Guy Allen is megörökítette a 787B versenyautót, csakúgy, mint a Mazda személyautó-gyártásának kezdeteit