Terepjárásból is ötös?

Nem mindennapi, mondhatni hiánypótló videót találtunk a Youtube felületén a minap. Egy Soul Red CX-5 látható benne, amint a legváltozatosabb akadályokat győzi le épp a vadonban.

Rögtön az elején tisztázzuk, hogy a CX-5 továbbra sem terepjáró! Sokkal inkább egy SUV, amelynek erőforrása és hajtásrendszere a zordabb körülmények között sem veszik el teljesen. Szinte mindegy, hogy benzines, vagy dízel változatról beszélünk (igaz azt gyorsan hozzá kell tenni, hogy a kétliteres szívó benzines lehetőségei azért erősen korlátozottak ebből a szempontból). Esetében már megvan a hasmagasság, és ha egy megfelelő gumiabroncs is képbe kerül, akkor meglepően jól lavírozik az úttalan utakon is. Persze nincsenek kis áttételek, így a hegyre fel és a hegyről le számokban sem különösebben magabiztos, cserébe viszont az aszfaltozott utakon is kényelmes.

Laza talajon sem jött zavarba
Laza talajon sem jött zavarba

A legutóbbi ráncfelvarrás után mi magunk is elvittük a CX-5-öt egy kellemes erdei túrára, de mi sárban nem gyötörtük. Arra viszont gyorsan rájöttünk, hogy az alsó burkolatokra érdemes vigyázni, mert ha úgy van hamar húzza a hasát. Minden esetre tanulságos megnézni a videót, már csak azért is, mert nem túl hosszú. Az jól látszik, hogy a hajtás annak ellenére is a helyzet magaslatán van, hogy nem egy igazi terepjáróról beszélünk. Persze bizonyos helyzetekben nem árt felülbírálni a menetstabilizáló rendszert. Na, de nem is lőnénk le a poént, a kattintás után minden kiderül.