Tetőnyerő

Itt az ékes példája annak, hogyan lehetett innováció útján megőrizni egy legendás autó legjavát. Megérkezett az MX-5 negyedik generációjának keménytetős kiadása – vagy mégsem.

Mivel az előző generációs keménytetős verzió, az MX-5 Roadster Coupe, életciklusa vége felé nagyobb számban kelt el, mint a vászontetős, így kevés érv szólt amellett, hogy a jelenlegi MX-5 generációból ne készüljön ilyen változat. Így született meg – természetesen a Jinba Ittai égisze alatt – a legújabb generációs Mazda roadster (félig)zárt változata. Ez a kivitel teljes értékű négyévszakos használhatóságot biztosít: csukott tetővel kupét, nyitott tetővel pedig kabriót, sőt inkább targát kapunk.
Az egyik fontos különbség elődjéhez képest, hogy a tetőelemet motoros retesz rögzíti a szélvédőkerethez, szemben az NC kézi működtetésű megoldásával. Ráadásul az elődje esetében az oldalablakok automatikusan lejjebb csúsztak a tető nyitásakor vagy zárásakor és ott is maradtak, az MX-5 RF azonban a folyamat végén ismét felhúzza az ablakokat eredeti állásukba. A nyitás és zárás is mindössze 13 másodpercet vesz igénybe, viszont az egész mechanizmus alig 45 kg-mal növeli meg az MX-5 RF tömegét.
Bár a Mazda szerint a lenyitható kupétető (retractable fastback) nem targa, ha szigorúan nézzük, sokkal inkább tűnik annak, mint bármi másnak. Ha pedig történelmi mélységeket keresünk, akkor látnunk kell, hogy egy úgynevezett Surrey tetővel van dolgunk, amit a Triumph mutatott be elsőként a 1961-es TR4-en. Tény, hogy felépítésében bonyolultabb, funkciójában egyszerűbb, de használati értéke és az eredmény nagyon hasonló.

Tudjuk, hogy az MX-5 esetében mennyire fontos tényező a tömeg. Hogy ne legyen több 45 kilónál a növekedés, minden egyes tetőszegmens más és más anyagból készült: az elülső alumíniumból, a középső acélból, a leghátsó pedig SMC műanyag kompozitból. Az oldalablak vonalát a hátsó tetőelemekig meghosszabbító, fekete díszítés új, biológiai úton előállított műanyagból készült, így nem csupán jól néz ki, de fenntartható is, ráadásul fényezni sem kell. A kialakítás legnagyobb előnye, hogy „lenyitott tetővel” minden eddiginél kisebb huzat van az utastérben, ráadásul a nagyméretű hátsó szélvédőnek köszönhetően hátrafelé is tökéletesen kilát a vezető. A megoldás másik előnye, hogy a lenyitott keménytető ellenére gyakorlatilag változatlan a csomagtartó mérete (127 liter DIN), elfér benne két darab szabványos (550 x 400 x 220 mm) kézipoggyász. A Mazda emellett egy többcélú rekeszt is kialakított itt, ahol elférnek az apróbb tárgyak.

127 literes csomagtartó, elegendő helyet biztosít két kézipoggyász számára.

A tető akár 10 km/óra sebességig mozgás közben is nyitható, illetve zárható, a folyamat pedig a műszeregység bal szélén elhelyezett, új 4,6 colos színes TFT képernyőn is nyomon követhető. Biztonsági okokból a tető nem mozgatható, ha a sebességváltó hátrameneti fokozatban van, ha a csomagtartó fedele nyitva van, vagy ha. A TFT kijelző, amely arról is tájékoztatja a vezetőt, ha a tetőmozgatás nem megengedett (annak okával egyetemben), üzemanyagszint-kijelzőként is szolgál, sőt a tető nyugalmi állapotában pedig innen olvasható le a motorhőfok, az üzemanyag-fogyasztás, az iránytű adatai, valamint számos egyéb információ – akárcsak az új Mazda6 esetében.

A tetőt bezárva a hagyományos kupék békéjét és csendjét élvezhetjük. Ha pedig lenyitjuk, az utasok akkor is védettebben utazhatnak, mint a vászontetős kivitelben.

Az optimális vezethetőséget az autó génjei hordozzák, de természetesen az aktív biztonsági technológiák is segítik. Az utóbbiakat már többször is összegyűjtöttük és bemutattuk Nektek részletesen. Az új MX-5 RF is kapott holttér-figyelő rendszert (BSM), amelynek része a hátsó keresztirányú forgalmat felügyelő megoldás (RCTA), valamint ide tartozik a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer (LDWS), a automatikus távolságifény-szabályozás (HBC), és az adaptív fényszóró (AFS) is.
Ugyancsak írtunk már a passzív biztonsági megoldásokról is, amelynek egyik legfőbb eleme a speciális SKYACTIV-karosszéria, ami több zónán keresztül vezeti el az ütközéskor keletkezett erőket. Az új MX-5 esetében a megerősített vázszerkezet jobb oldalirányú ütközésvédelmet biztosít, a könnyen cserélhető, csavarkötéssel rögzített elemek segítenek elnyelni az ütközés energiáját. Sőt, csökkentik a motorsérülés kockázatát, és mérséklik a javítási költségeket az enyhe frontális ütközések kapcsán. Az utastérben magától értetődnek az első és oldalsó légzsákok, feszítővel és överő-határolóval szerelt biztonsági övek, a biztonsági kormányoszlop, valamint sérülésveszélyt csökkentő kialakítású ülések és ajtókárpitok. Emellett az érzékelőkkel vezérelt, aktív motorházfedél segít megelőzni a gyalogosok fejsérülését, az első lökhárító energia-elnyelő habtöltete és alsó merevítése pedig a lábszár védelmét szolgálja.

16 vagy 17 colos könnyűfém keréktárcsákkal rendelhető, bizonyos piacokon egy bevezető akciónak köszönhetően BBS kovácsolt könnyűfém-ötvözet kerekekkel is.

Az MX-5 RF természetesen megőrizte a vászontetős modell kettős keresztlengőkaros első és multilink hátsó felfüggesztését, csupán az első kanyarstabilizátor, valamint a hátsó rugók és lengőkarok kaptak új hangolást. A lengéscsillapítókban módosították a gáznyomást, így ellentételezve a valamelyest megnövekedett tömeget. A mérnökök megnövelték a bizonyos kormányszögeknél a rásegítés mértékét, így a kormánykerék forgatására az autó még precízebben reagál. Az RF ugyanazt a SKYACTIV hajtásláncot kapta, mint a negyedik generációs vászontetős modell, plusz az európai piacra új, automatikus sebességváltóval szerelt változat is érkezik. Az MX-5 hátratolt orrmotoros, hátsókerék-hajtású konfigurációja miatt a közvetlen befecskendezéses SKYACTIV-G 1.5 és SKYACTIV-G 2.0 motorokat picit módosítva építették be az autóba. A 2,0 literes blokk könnyebb lett, köszönhetően az áttervezett lendkeréknek, valamint hűtő és kipufogórendszerek is. A Mazda a hosszában beépített motor leömlőjét is átdolgozta az MX-5 speciális igényei szerint, valamint optimalizálta az erőforrás nyomatékgörbéjét. A 2,0 literes motor legnagyobb teljesítménye 118 kW/160 LE 6000/percnél, a maximális forgatónyomaték 200 Nm 4600 percnél. A másfél literes motor egyedi hangolásának köszönhetően 96 kW/131 LE csúcsteljesítményre képes 7000/perc fordulatszámon, a leszabályozási fordulatszám pedig 7500/perc.

Az autó orra, oldala és fara, valamint a kompakt karosszéria egésze hűen követi azt a KODO – mozgás lelke formai filozófiát.

A fékek viszont nem változtak: elöl belső hűtésű, hátul tömör tárcsákat kapott, akárcsak a vászontetős modell; optimalizálták a rásegítő működési jellemzőit. A hajtásláncban eredő rezgéseket számos változtatás csillapítja, ilyenek többek között az optimalizált motortartó bakok vagy a C-alakú hajtáslánc-keret, mindemellett az MX-5 RF hűtőjének alsó burkolatán kiegészítő légterelőt helyeztek el, amely segít csillapítani az első kerékívek és a karosszéria oldalfala között ébredő légáramlatokat. Mindezt úgy, hogy közben megőrizték a motorházfedél kilépő élének, az A-oszlopoknak és a szélvédőkeret áramvonalas kialakítását. Ez a megoldás jobb egyenesfutást és stabilabb sávváltási képességet is eredményez.
Röviden összefoglalva: az MX-5 RF kapcsán a japán mérnökök tovább csiszoltak az egyébként is sokat méltatott negyedik generáción, vagyis az ND-n. Ez az autó, ha lehet, még jobban megvalósítja meg a Jinba Ittai filozófiát. Magyarországon 2017 januárjától rendelhető, induló ára valamivel több, mint 8 millió forint. Akit komolyan érdekel az MX-5 RF, annak érdemes felkeresnie mielőbb a Mazda Centrum valamely kereskedését, mert információink szerint Magyarországra korlátozott darabszámban érkezik idén a típusból.