Sokakat meglepett, pedig a márkát ismerők már régóta tudtak róla, hogy a Mazda dolgozik első elektromos autóján. Október 23-án aztán bemutatkozott a sorozatgyártásra kész MX-30, amelyet a Mazdás közönség eddig vegyes érzelmekkel fogadott.

Vége a találgatásoknak! A Mazda hivatalosan is bejelentette, hogy 2020-ban bemutatja első elektromos modelljét, bolygódugattyús hatótávnövelő benzinmotorral.

Összefognak a nagy japán autógyárak, hogy megmentsék a szigetország autóiparát? Úgy tűnik, hogy igen. Legalább 10 lehetséges együttműködési pontot azonosított a Mazda és a Toyota az elektromos és hálózatba kapcsolt okosautók piacán. Ez egy újabb jele annak, hogy a japán autógyártók összefognak annak érdekében, hogy megbirkózzanak az iparágukat felrázó trendek okozta kihívásokkal.

Korábban már írtunk a Metron Intézet elektromos hajtású rekorder Mazda5 modelljéről, és azt is említettük, hogy a szlovén cég korántsem kezdő az elektromos autók világában. A Mazda5 elektromos változatának kifejlesztése előtt már létezett a villanymotor hajtotta RX-8 modelljük, amely a Bolt nevet kapta.