Új generáció: bemutatkozott a második CX-5

1-all-new-cx-5_na-10

Míg idén egy apróbb ráncfelvarráson esett át, addig a 2017-es modell már jelentős módosításokkal kerül piacra jövő nyáron. A Los Angeles-i Autókiállításon mutatta be a Mazda az új CX-5 típust, amelynek elődje 2012-ben a könnyűépítésű SKYACTIV technológiát és a KODO dizájnt is elsőként hozta el a Mazda életébe.

A modellgeneráció második legfrissebb tagján végrehajtott változások receptje már ismerős lehet azoknak, akik figyelemmel kísérik a Mazda többi autójának fejlesztéseit, különös tekintettel a Mazda3 típusra. Éppen ezért az új CX-5 leginkább úgy jellemezhető, mint a márka legjobb fejlesztéseinek összessége.
A Mazda gyakorlatilag az elsőgenerációs CX-5 modell minden részletén finomított, amelyhez sokat merített a CX-3 és a CX-9 megoldásaiból, így nem csak még szebb lett, de a kompakt szabadidő-autó egyszerre nyújtja egy sportos, ugyanakkor robusztus terepjáró benyomását is.

A tervezők óvatosan „nyúltak” a formához. Nem csoda, hisz a CX-5 piacra lépése óta sikeres volt
A tervezők óvatosan „nyúltak” a formához. Nem csoda, hisz a CX-5 piacra lépése óta sikeres volt

 

Karosszériája a korábbinál 10 milliméterrel szélesebb és – ami talán ennél is fontosabb – 15,5 százalékkal merevebb lett. A vezetőülés tökéletesítéséhez az A-oszlopokat 35 milliméterrel hátrébb tolták, ennek eredményeként megváltozott a tetővonal és módosultak a C-oszlopok is. Kiegészítésképp új hűtőrácsok és keskenyebb fényszórók teszik még szenvedélyesebbé az összképet.
Az új generáció tervezésekor a másik fontos szempont a kényelem volt. Az aerodinamikai fejlesztések eredményeként jelentősen csökkent a szélzaj, a belső felületek finomításával pedig minimalizálták az alacsony frekvenciájú zajokat – ennek eredményeként az utastér jóval csendesebb és még igényesebb lett.
Piactól függően az vadonatúj CX-5 két benzines, valamint a SKYACTIV-D 2.2 dízelmotorral érkezik, opcióként elérhető lesz összkerékhajtás, valamint hatsebességes automatikus váltó is. Mindebből jól látszik, hogy a Mazda nagyon konzervatívan újította meg a CX-5 típust. Persze mindez nem is csoda, hiszen az a kezdetektől fogva sikeres volt és ha igazak a hírek, akkor a következő igazán nagy durranás az új Mazda6-tal érkezik Japánból.

4-all-new-cx-5-interior_na-1
A belső minden eddiginél kifinomultabb és letisztultabb lett

A fejlett vezetéstámogató technológiákkal – mint amilyen az adaptív sebességrögzítő berendezés, vagy a táblafelismerő rendszer – szerelt új CX-5 rendelkezik G-Vectoring Control rendszerrel, sőt távirányítható elektromos csomagtérajtóval, illetve a navigációs rendszer adatait is megjeleníteni képes, színes head-up kijelzővel is. A műszerfal közepén egy 7 colos képernyő is helyet kapott.
A Mazda jelenlegi legnépszerűbb európai modelljét összesen több, mint 120 országban forgalmazzák, és a márka összeladásainak negyedét adja. Ebben a díjak is segítik: a CX-5 több, mint 90 díjjal büszkélkedhet, köztük a 2012-2013-as Japán Év autója címmel. Az új Mazda CX-5 jövő nyár elején érkezik meg a magyar piacra.

Egy videó a világpremierről