Nekünk így volt szép

Igyekeztünk összeszedni az alábbiakban 2017 legemlékezetesebb pillanatait, bár számunkra igazából minden kedves, ami Mazda. Ezért is szeretünk visszatekinteni így év elején, illetve még távolabbra év közben. Most azonban lássuk, mit hozott 2017 a Mazdának, illetve a Mazda mit hozott a rajongóinak.

2017 mindenekelőtt a Mazda3 megújulását hozta el hazánkba, így természetesen mi is erről emlékeztünk meg először, majd több tesztautó jóvoltából testközelből is. Szerettük a Mazda3 friss ötajtósát 120 lóerővel éppúgy, mint a 165 lóerős benzinmotorral, vagy a négyajtósat, automatikus sebességváltóval. Bevallhatjuk, hogy a kedvencünk azért mégis a G165 csúcsváltozat maradt a Hármasból.

Kétliteres és 1,5 literes erőforrásával is erősebbé vált 2017-ben a Mazda MX-5 – igaz nem nálunk

A sorozatgyártású újdonságokon túl beszámoltunk egyedi építésű különlegességekről is, a tengerentúlról éppúgy, mint Japánból, ahol a felismerhetetlenségig átszabnak egy bizonyos Mazda típust. No persze a Mazda boszorkánykonyhájában is készülnek különcségek, például nyitott tetős Mazda6 modellek és sátortetős CX-5 SUV. És ha már a tetőknél tartunk, szintén 2017 újdonsága a „keménytetős” avagy targa Mazda MX-5 RF. Már csupán a képek alapján is beleszerettünk, élőben pedig még inkább meggyőzött minket. Sőt, az MX-5 RF jóvoltából első alkalommal próbálhattuk ki az MX-5 és az automatikus sebességváltó párosát, amely immár hazánkba is megérkezett.

Japán kiváltsága a 2017-ben debütált, hétszemélyes Mazda CX-8

A fentieken túl olyan ínyencségeket is megízlelhettünk, mint a Mazda európai zászlóshajójának is a csúcsát képviselő Mazda6 G192 kombi kivitele, vagy a nekünk a csokit eszünkbe juttató CX-3 Takumi. Mégis, az év legnagyobb durranása a vadonatúj CX-5 megjelenése volt a Mazda háza táján. Örülünk, hogy ezt is alkalmunk nyílt kipróbálni kétliteres benzinmotorral csakúgy, mint az új, hengerlekapcsolásos 2,5 literessel, valamint dízelmotorral. Technikáján túl, megjelenésével is sokakat lenyűgözött az új CX-5, de akkor mit mondhatunk a Tokiói Autószalon sztárjaira? Ezt követően, az év vége felé közeledve pedig azt is megtudtuk, hogy a Mazda6 is megújul, és már nagyon várjuk európai, s hazai megjelenését.

Tudjuk, hogy nekünk is jár a friss Mazda6, de messze még a szeptember. Édes várakozás

Ennyi szépség után, ugyan mi hiányozhat még 2017 érdekességeinek összefoglalójából? Természetesen a hazai vonatkozású események – a tesztautók próbáin túl. Hiszen Barátunk Mazda3-asa immár 100 ezernél is több kilométert futott, sőt a negyedik életévét is betöltötte, így esedékessé vált a vizsga. Csapatunk egyik hölgy tagja pedig (szerelmet) vallott Ketteséről, éppen a legjobbkor, a kapcsolatokban fordulópontnak tekinthető hetedik év után. Ellátogattunk a Magyar MX-5 Klub találkozóira is, a Hungaroringre és külföldi kirándulásukra egyaránt. Ezenkívül egy új Mazda márkakereskedés megnyitójáról is beszámolhattunk a fővárosban. Így összegezve az elmúlt év eseményeit, azt gondoljuk, hogy ennél szebb nem is lehet az idei. Persze minden évben így látjuk, és mindig meghazudtol a valóság, ezért inkább szépséges Mazda újdonságokban gazdag 2018-at kívánunk!

2017-ben ünnepelte fél évszázados születésnapját a Mazda Wankel erőforrása